Kínában bemutatták a Star Warst

2015.06.16. 20:44

Csaknem négy évtizeddel az első Star Wars premierje után kedden Kínában is bemutatták az első és a második Star Wars trilógiát. A nyugati popkultúrát alapjaiban meghatározó filmet még sosem vetítették moziban Kínában, és most is csak a Shanghai Nemzetközi Filmfesztivál kedvéért tűzték műsorra, de máshol nem fogják vetíteni. 

Amikor 1977-ben a világ először izgulhatta végig lélegzetvisszafojtva Luke Skywalker, Han Solo és Princess Leia kalandjait a messzi messzi galaxisban Kínában éppen csak véget ért a véres kulturális forradalom, de még nem kezdődtek az országot átformáló gazdasági reformok, ezért a nyugati kultúrának még nem igazán volt helye Kínában.

A két trilógia vetítését a IV., Új remény című résszel kezdték, és a shanghaji központi mozi majdnem teljesen megtelt. Olyanok is voltak, akik szabadságot vettek ki erre az alkalomra. Az új, hetedik filmet gyártó Disney abban reménykedik, hogy ezekkel vetítésekkel Kínában is megnövelhetik az érdeklődést az új film decemberi premierje előtt.