Ágnes
-1 °C
2 °C

Az állam védelmében cenzúráz az új izraeli kulturális miniszter

2015.06.17. 10:54

Miri Regev, Izrael új kulturális minisztere befagyasztotta a haifai arab színház állami támogatását, és ugyanezzel fenyegetőzve levetetett egy filmet a júliusi jeruzsálemi filmfesztivál programjából, mert nem támogatja az „államot sértő” művészetet, írta az MTI tudósítója.

Az egykori katonai főcenzor Regev azt állította, hogy az intézménynél feltárt pénzügyi szabálytalanságok vezettek lépéséhez, korábban ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy megvonja az állami forrásokat az olyan kulturális intézményektől, amelyek „megsértik az államot”.

A színház Párhuzamos időben című előadása Valid Daka palesztin merénylőről szól, akit Móse Tamam izraeli katona elrablásának és megölésének kiterveléséért ítéltek el.

Múlt héten Naftali Bennet, az új oktatási miniszter az ellentmondásos és sokat vitatott darabot levette a diákoknak ajánlott előadások listájáról.

Regev a Jeruzsálemi filmfesztivál szervezőit is a költségvetési támogatás megvonásával fenyegette meg, mert a fesztivál programján egy Jigál Amírról, Jichák Rabin kormányfő gyilkosáról készült dokumentumfilm is szerepelt.

Néhány vélemény szerint „az alkotás az ultrajobboldali merénylő emberi arcának, házasságának, fiához fűződő kapcsolatának ábrázolásával szimpátiát kelthet a nézőkben, és ezért minden politikai oldalon komoly bírálatokat vont magára”.

Az ultimátum hatására a Félelmen túl című dokumentumfilmet visszavonták a fesztivál nyilvános vetítéseinek sorából, de leadják néhány nappal a hivatalos megnyitó előtt, és továbbra is részt vesz a dokumentumfilmek versenyében.

A Háárec cikke szerint több izraeli filmes bírálta a fesztivál döntését, mert a művészi szólásszabadság korlátozásának, cenzúrának tekintik a program megváltoztatását, ami miniszteri nyomásra történt.