Hová menjek másnaposan?

2015.06.19. 17:54
Hiába indult be a fesztiválszezon, annyi jó buli lesz már megint a városban, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Lehet majd grillezni, hideg sört kortyolni, pogózni, múzeumot látogatni és mozizni is. Az Index ezen a hétvégén is elkalauzolja az éjszaka forgatagában.

Kösz, Vitya! (péntek)

A francia Vagina Townt egyesek csak az új Crampsként emlegetik, amit mindenekelőtt lendületes rock'n'rolljuknak és elképesztő színpadi jelenlétüknek köszönhetnek. "Hetekig bennem volt a svung, amit tőlük kaptam" – mesélik azok, akik látták már őket élőben is. Most a Corvintetőn játszanak, egy magyar előzenekar, a Louis Panther, és hat női dj társaságában. Péntek, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)  

Jótékonysági punkbulit szervez az egyébként ártalomcsökkentéssel foglalkozó Alternatíva Alapítvány, ami elsősorban intravénás szerhasználókkal és szexmunkásokkal dolgozik. "Szerintünk akkor is jogod van segítséget kapni, ha épp nem úgy élsz, ahogy az a többiek szerint helyes" – írják magukról. Most épp a tűcsereprogramjukhoz gyűjtenek, a bulijukon pedig olyan zenekarok lépnek fel, mint a Diskobra, az Exterminating Angel, a New Dead Project, az Oaken és a Snobs. Pogózzon és adakozzon! Péntek, 20:00, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Szabadáramlású zenék konzultációiként hirdeti magát a Flex-Flex fesztivál, ahol fellép például a magyar Kavinskyként emlegetett Lazerpunk, a szerbiai Testet ölt, az elbűvölő Szagos Hörigekkók, illetve a Kőszívű ember fiai, akik nálunk mutatták be a bemutatkozó anyagukat. Sőt, a kétnapos rendezvényen játszik majd egy Kösz Vitya nevű formáció is, aminek a zenéjére csak elementáris légicsapásként hivatkoznak. Kíváncsian várjuk! Péntek és szombat, 20:00, R33 (Budapest, IX. kerület, Soroksári út 58.)

Az érzés kölcsönös (szombat)

Szombaton Múzeumok Éjszakája lesz, úgyhogy érdemes minél több helyre bevetnünk magunkat. Rengeteg program lesz az egész országban, hiszen csaknem 200 intézmény csatlakozott a bulihoz. A Ludwigban például az az Amoeba játszik majd, amelynek nemrég megjelent lemezét a maximális tíz ponttal értékelte kritikusunk, a Mezőgazdasági Múzeumban az Anima Sound Systemre zenél, a Képzőművészeti Egyetemen pedig dalversenyünk idei győztesét, a Néhai Bárányt lehet meghallgatni egy másik döntős zenekar, a Gustave Tiger társaságában. Szombat, egész este, az egész országban

Váratlanul előkerült egy kalózfelvétel a KFT zenekar legelső, 1981-es koncertjéről, ami alapján Laárék rekonstruálják és újra színpadra állítják a műsort. Ezt már 2012-ben is megtették ugyan, de most az akkori nagy érdeklődésre való tekintettel még nagyobb helyszínen adnak repetát. Előttük a hasonlóan legendás Sexepil játszik majd. Punkok és újhullámosok, készüljetek! Szombat, 19:00, Budapest Park (Budapest, IX. kerület, Soroksári út 60.)

"Isten leszar engem, de az érzés kölcsönös" – mondja a Feketerigó című film egyik főszereplője. A szubkulturális ifjúsági mozi bemutatóján mi is ott jártunk, és minden hibájával együtt szerettük Szombath Máté munkáját, amit egyébként Robert Musil egyik novellája ihletett. A filmet most a Gólyában vetítik majd, előtte egy brit folkduó, a Lost harbours játszik majd, utána pedig a honi alternatív berkekben már jól ismert Mayberian Sankülotts. Szombat, 18:30, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)

Grill és sör (vasárnap)

"Miért nem lehet vasárnap sehova se menni? Másnapos vagyok, mit csináljak? Nem voltam bulizni tegnap, hova menjek?" – teszi fel a kérdéseket a Sunday Garden, akik a Dürer árnyas kertjét nézték ki maguknak. Hideg sört, grillezést, szimpi arcokat és jó zenéket ígérnek, amiről többek között Marek Hemman, a melodikus minimal techno német nagykövete gondoskodik majd. Az italokat pedig a város egyik legendás pultosa, Levi úr fogja mérni. Vasárnap, 13:00 – 22:00, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Nálunk, azaz a Stenken mutatta be legújabb klipjét a Zagar. A Sleepwalking című számhoz készült kisfilm érdekessége, hogy Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre fényképezte, aki eddig már több ismert külföldi zenekarral (pl. Arctic Monkeys, Foals) is dolgozott, de magyarral még soha. A Zagar most a Müpában fog koncertezni, ahol eddigi albumaik mozgóképekre asszociáló darabjait fogják átdolgozni. Vasárnap, 20:00, Művészetek Palotája (Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.)