Most kinyalná a seggemet az állam egymillió dollárért

2015.06.29. 08:01 Módosítva: 2015.06.29. 11:49

A magyar állam már a nyolcvanas években is rossz ajánlatot tett Munkácsy Mihály Golgotájáért, mondta a Blikknek a festmény korábbi tulajdonosa, Julian Beck magyar születésű amerikai műgyűjtő. 

Munkácsy Mihály képét az 1880-as években mai árfolyamon 40-50 millió dollárért vette meg Párizsban első amerikai tulajdonosa. Akkor a legdrágább kép volt, amit valaha élő festőtől megvásároltak.

Julian Beck a nyolcvanas évek végén Párizsban a Sotheby's egyik árverésén 50 ezer dollárért (mai árfolyamon 14 millió forintért) vásárolta meg a képet. Beck úgy gondolta, hogy ami egyszer sokat ér, újra sokat fog érni.

A képet oda is adta a Magyar Nemzeti Múzeumnak tíz évre. Amikor ez letelt, vevőt keresett az újra híressé vált festményre. A magyar államtól egymillió dollárt kért, de csak 300 ezret ajánlottak érte.

Beck végül a képet 7 millió dollár körüli összegért (közel 2 milliárd forintért) adta el mostani tulajdonosának, Pákh Imrének. Beck ezzel jó befektetést csinált, hiszen a képet több mint százszorosáért adta el, mint amennyiért vette.

Most kinyalnák a seggemet egymillióért, mondta a műgyűjtő telefonon Blikknek a magyar államra célozva. Szerinte a  Golgota egy 20 millió dolláros kép, csak meg kell várni, amíg újra fölkúszik odáig az ára.   

Az 1884-ben készült Golgota Munkácsy triológiájának egyik darabja a Krisztus Pilátus előtt (1881) és az Ecce Homo (1896) mellett. A festmény jelenleg a debreceni Déri Múzeumban van. Az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona, a Krisztus Pilátus előtt című képet  nemrég vettük meg egy kanadai múzeumtól  5,7 millió dollárért. 

A magyar állam hosszú ideje tárgyal a Golgota megvételéről Pákh Imrével. Az eladásról szóló tárgyalások nemrég elakadtak, miután a magyar állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott, Pákh Imre azonban nem akarja eladni a képet 9 millió dollárnál kevesebbért. A kormány a haza érdekében védetté is nyilvánította a Golgotát, így azt nem lehet kivinni az országból. A műgyűjtő nemrég úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.