Meghalt Haás Vander Péter

2015.07.13. 23:32 Módosítva: 2015.07.13. 23:54

A Színház.hu értesülései szerint 52 éves korában meghalt Haás Vander Péter színész, szinkronszínész.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1989-1990 között a József Attila Színházban játszott, majd utána az Arany János Színház társulatának volt a tagja. Innen a Tivoli Színházhoz szerződött, majd 1996-tól a Budapesti Kamaraszínházban játszott a színház megszűnéséig.

A színház mellett játszott néhány játékfilmben, így a Sacra Coronában, A Hídemberben és A vizsgában, valamint néhány népszerű tévéfilmben, például a Családi körben, a Kisvárosban vagy a Presszóban.

A legtöbben azonban szinkronszínészként ismerték, ő volt például a Doctor Who-ban A Doktor, a Dexterben Dexter Morgan, a Cobra 11-ben Frank Stolte, a Lostban Desmond David Hume, A szökésben Quinn, a Shark - Törvényszéki ragadozóban Leo Cuttler államügyész magyar hangja.

De az ő hangján szólalt meg magyarul Andy García a Lélegzetben, Steven Seagal a Volt egyszer egy igazságban, Alec Baldwin A téglában,  Benedict Cumberbatch A hobbitban, vagy Geoffrey Rush a Ház a Kísértet-hegyen című filmben.

Az mindig egy nagy öröm, amikor egy már korábban bejáratott színészhez hívnak. Egyrészt, mert amikor beszélgetek különböző emberekkel, azt hallom, hogy nekik is sokat számít, amikor valakinek a megszokott magyar hangját hallják. Másrészt mert ezeket a színészeket, mint például Tim Robbinst, már megkedveltem. De az igazán nagy öröm számomra az, amikor felhívnak, hogy holnap kellenék hozzá, és kénytelen vagyok idő hiányában nemet mondani, akkor nem mást keresnek gyorsan, hanem megkérdezik, hogy rendben, mikor érnék rá. Ezek nagy dolgok

- nyilatkozta két éve az Origónak.

Lengyel Noémi így emlékezett meg róla a Színház.hu-n: "Amikor nagyon fáradtan mentünk haza a színházból, és nem tudtam elaludni, bekapcsoltam a hálószobai aprócska tévét, és ismeretterjesztő filmeket kerestem. A kép nem volt már érdekes, csak beszéljen hozzám. Minden második az ő hangján szólt. Ilyenkor másnap megbeszéltük, hogy már megint vele aludtam. És hát szinkronizált párat. Vander, még nagyon sokáig tudok veled aludni! Neked könnyű álmokat!"

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport