Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Népszabadság: Fekete Györgyék rátelepedhetnek az NKA-s pénzekre is

DSZZS20141021008
2015.07.22. 09:36

A Népszabadság értesülései szerint a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezelheti az eddig a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) tartozó állami támogatásokat. A lap úgy tudja, hogy mivel az NKA kollégiumi döntéshozóinak mandátuma idén decemberben jár le, az új jelölések mellett komoly változások jöhetnek az eddigi finanszírozási rendszerben.

Eddig a különböző kollégiumok döntéshozói pozíciójába a különböző szakmai szervezetek delegálták az emberek felét, a másik felét viszont már maga a kormány, ami meg is látszik például a könyvkiadásnál, a szépirodalmi vagy az előadó-művészeti kollégiumnál. A helyzet ennél csak még rosszabb lehet az átalakítások után, állítólag a MMA a jövőben a kollégiumi tagok egyharmadát delegálná és önálló jelölő szervezetként működne.

Korábban volt már szó arról, hogy az MMA magába olvasztaná az NKA-t, de a rengeteg adminisztratív feladattal Fekete Györgyék még kis mértékben sem tudnak megbirkózni (lásd. Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet elindítása), ezért az ötletből nem lett semmi. Ezzel a mostani megoldással viszont az MMA közvetlenül ráhatással lehet az NKA milliárdos támogatási pénzeihez anélkül, hogy nyakukba szakadna a kulturális alap adminisztrációs munkája. A miniszteri delegáltakkal pedig már kétharmados többségben lennének a kormányközeli emberek a kollégiumi döntőbizottságokban, ami nyilvánvalóan torzítaná a pályázati és támogatási pénzek kiosztásának függetlenségét.

Az MMA-tól arra a kérdésre, hogy valóban terveznek-e hasonló átalakítást a következő választ küldték:

"Szakmai elismertségük révén Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül többen - ahogyan az elmúlt évtizedekben, úgy - a jelenben is  részt vesznek az NKA döntéshozatali rendszerében; a köztestületté vált MMA - a 2011-12 fordulóján lezajlott kollégiumi tagválasztás folyamatában - részt vett a kollégiumi tagok delegálási eljárásának lebonyolítására létrehozott bizottságok munkájában.  A kormányzattal folytatott korábbi egyeztetések során - kormányzati kezdeményezésre - felmerült a lehetősége annak, hogy a Köztestület szerepvállalása erősödjön. A témáról - így a delegálási renden túli egyéb működési-finanszírozási kérdéseket is ideértve - jelenleg nem folynak egyeztetések."

Kérdéseinkkel megkerestük az az NKA-t és az Emberi Erőforrások Minisztériumát – amint választ kapunk, frissítjük a cikket.