Tényleg az űrbe repítik Uhura hadnagyot

2015.08.04. 20:38

Néhány hete még a Star Trek-univerzum Uhura hadnagyát megtestesítő Nichelle Nichols agyvérzéséről számoltunk be, a Hollywood Reporter most arról ír, hogy a 82 éves színésznőt hamarosan kilövik "az űrbe", részt vesz ugyanis a világ legnagyobb repülő űrteleszkópjának szeptemberi küldetésén.

A SOFIA egy második generációs, levegőben működő obszervatórium, írja az MTI, amely a NASA és a Német Légi és Űrhajózási Központ közös projektjeként valósult meg, és az első generációs modell 1977-es repülésekor már Nichols is ott volt az utasok között.

A felépült Nichols valójában nem hagyja majd el a sztratoszférát, a SOFIA űrteleszkóp azonban így is alkalmas arra, hogy születő csillagokat, fekete lyukakat, naprendszereket, üstökösöket és aszteroidákat vizsgáljon.

A színésznő 1966 és '69 között szerepelt a sorozatban, majd játszott a Ster Trek-mozikban is, de feltűnt még a Hősökben, és olyan rajzfilmekhez adta a hangját, mint a Futurama, a Pókember vagy a Gargoyles.

Nichols a hetvenes évektől, a NASA hivatalos nagyköveteként, népszerűsíti az űrkutatási hivatalt. Tevékenységének köszönhetően több női, afroamerikai és más kisebbségekhez tartozó munkatárs került a NASA-hoz, például Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, valamint Charles Bolden, a NASA első fekete igazgatója.