Banksy megépítette a világ első anti-Disneylandjét

GettyImages-484577690
2015.08.23. 13:22

Eddigi pályafutása legmonumentálisabb alkotását készítette el Banksy, méghozzá egy olyan Disneylandet, ahol valószínűleg senki sem érzi majd jól magát. Banksy a Guardianben leszögezi, hogy a Dismaland nem egy Disney-paródia, hanem az általa a legjobbnak tartott művészek alkotásainak kiállítása.

Összesen 58 művész állított ki a  Weston-super-Mare-i helyszínen, ahol egyébként az 1982-es A szürke róka c. filmet forgatták. A kiállított darabok között van egy makettváros tele rohamrendőrökkel, miután zavargások voltak a helyszínen, illetve egy csónak tele holttestekkel vagy menekültekkel, de csúszdát is kialakítottak gyerekeknek egy rohamkocsiból. Búcsúzásképpen pedig a látogatók fotózkodhatnak Hamupipőke tökhintójával, ami balesetet szenvedett, a lovak és a mesehős meghalt, a háttérben pedig paparazzik fotózgatnak vidáman.

A nem túl vidám parkban koncert is lesz, Banksy ráadásul azzal a Run The Jewelsszel állt össze, aminek tagjai közül Killer Mike rendszeresen felszólal társadalmi témákban és a fergusoni eseményekkel kapcsolatos véleménye bejárta az internetet. Ennek örömére Banksy interjút is készített a Guardian számára a két rapperrel. Ebben kiderül, hogy El-P legutoljára elsírta magát egy oroszlános videón, Killer Mike pedig tényleg a legnagyobb élő rocksztárnak tartja Kanye Westet.