Folytatódik a Munkácsy iszapbirkózás: letakarták a Golgotát

2015.08.31. 21:54

Letakarták Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumban hétfőn, a tulajdonos Pákh Imre ugyanis megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását, írja az Origo

A gyűjtőnek eddig nem sikerült megegyeznie a vételárról, ezért először úgy döntött, hogy inkább elviteti a múzeumból a festményt. 

Az állam megmutatja, olyan szabályt hoz, amilyet akar

Ez az újabb fejezete volt annak az iszabirkózásnak, amely a képet megszerezni kívánó magyar állam, és a képet az állami ajánlatnál drágábbra értékelő tulajdonos közt zajlik.  A Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől, mondta Pákh.

Az alku legautóbbi fordulata az volt, amikor az állam hirtelen védetté nyilvánította a képet, hogy a tulajdonos nem tudja kivinni az országból. Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A mostani letakarás azért is érthetetlen, mert Pákh múlt héten még azt mondta, hogy egyeztetett a Forster központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy tulajdonosként rendelkezhet a Golgota elviteléről. A tulajdonos Magyarországon belül, egy raktárban akarta elhelyezni a festményt,