Emma Thompson szerint a britek rasszisták

2015.09.04. 15:03

A színésznő egy, a Newsnight című műsornak adott interjúban azt állította, Nagy-Britannia azért nem fogad be több menekültet, mert a lakosság alapvetően rasszista.

Ha a menekültek között több lenne a fehér bőrű, menten más lenne a helyzet. Szégyellem magam, amikor arra a 3000, embertelen körülmények között nyomorgó menekültre gondolok Calais-nál. Még csak hallani sem akarunk a kvótarendszerről. Ez az igazán szégyenletes benne. Színtiszta rasszizmusól van szó, ha Európából, vagy valami bosnyák diktátor elől menekülnének, tárt karokkal fogadnánk őket.

A menekültek okozta, egész Európát érintő válság nemcsak Thompsont, hanem a Harry Potter-könyveket író JK Rowlingot is arra késztette, hogy egyre sürgetőbben lépjen fel, és azért kampányoljon David Cameronnál, hogy a brit kormány tegyen még többet a menekültek megsegítéséért. Thompson nyilatkozata azt követően született, hogy kiderült: Nagy-Britannia nem hajlandó elfogadni az EU által kidolgozott, minden tagállamra kiterjesztett kvótarendszer javaslatát, ami 160 000 menekült befogadásáról és elosztásáról rendelkezik.

Miről beszélünk? Háromezren vannak Calais-ben. Könyörgöm, sokkal többnek is jutna hely az országban.