Drótkerítésen gátfutó menekült a magyar álom

2015.09.11. 15:02

Pénteken, hosszú és nyomasztó fáradozások árán megnyílt a 15. ARC plakátkiállítás, aminek idén a magyar álom a témája. Az egyik zsűritag, a közkedvelt Szabó Simon szerint egyrészt rengeteg pályamunka érkezett be, mintha a „10 millió grafikus országában élnék”, másrészt a kiállítás történetében talán még sosem volt ekkora hangsúly a politikán. Amit mondjuk meg is értek: Felcsút, a menekültkérdés, Simicska Lajos, a foci, a Pride, mutyizás, ezek mind olyan dolgok, amiken azok a magánemberek is pörögnek, akik szeretik hangoztatni magukról, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a politikával.

Ennek ellenére az egyik díjat, egészen konkrétan a másodikat, egy olyan plakát nyerte, aminek semmi köze nincsen a Fideszhez, hanem a még tavasszal a Margit hídon keresztbeforduló csuklós buszt ábrázolja elég naivan. Faragó Sándor, a kép készítője azt mesélte, hogy egészen meghatotta, hogy egy BKV-sofőr tényleg mert nagyot álmodni, és úgy döntött, hogy megcsinálja azt, ami mindenki számára totális kudarcnak tűnhet. Az első helyezett ennél sokkal morbidabb: ott egy csecsemőt hordozó menekült próbál gátfutni a szögesdrót kerítésen át, mellette a 2024-es olimpia szintén drótból kirakott logója.

Sajnos díjakat nem kaptak, de érdemes még megemlíteni az Ötvenhatosok terei felhozatalból Északi Tamás O álma című képét, amiben a magyar közéletet úgy ábrázolja, mint egy fantasy-gyerekkönyv kulisszáját (Habony él a remetehegyen, a senkiföldjén lakik a rezsiszörny és a mutyiszörny), meg ott van Kulcsár Györgyitől a NyanCsodaszarvas, ami mindenki kedvenc, szivárványt húzó netes cicáját cserélte ki egy aranyszarvasra. Vagy ott van például Filipov Gábor és Körmendi Balázs közös plakátja, a CicahARC, amin egy Simicska-fotó van kicsit megbuherálva, azzal a felirattal, hogy Orbán Viktor egy Geszti. Ezt még mindig nem sikerült megfejtenem.

A sajtótájékoztatón a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) is adott különdíjat (Mester Kata és Mester Éva Hajnalka kapta), ami azért volt szép gesztus, mert az MKKP az ellenplakátjaival gyakorlatilag letarolta azt a piacot, amire az ARC ácsingózott, plusz nemcsak a Ötvenhatosok terére rakták ki a képeiket, hanem az ország különböző pontjaira. Kovács Gergely, az MKKP vezetője elárulta, hogy a különdíja abból áll, hogy a párt helyeiből hármat felajánlanak a nyertesnek, illetve megtudtuk azt is, hogy az MKKP újságot akar indítani, de Kovács erről az „illegális” mivolta miatt egyelőre nem szeretne beszélni.

Az ARC kiállított munkáit szeptember 27-ig lehet megnézni. A belépés díjtalan, de itt a galériánkban is végignézheti a plakátokat.