Meghalt Békés András, az Operaház Kossuth-díjas rendezője

2015.09.18. 15:05

Hosszan tartó, súlyos betegség után pénteken hajnalban elhunyt Békés András Kossuth-díjas rendező, az Operaház örökös tagja és mesterművésze – írja az MTI. 89 évet élt

Debrecenben született 1927-ben, majd a Színművészeti Főiskolán végzett, később pedig a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1951 és '55 között a kecskeméti Katona József Színház főrendezője, ezután az Ifjúsági, a József Attila és a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, 1958-tól pedig a Színművészeti Főiskola tanára. 1960-tól az Operaház rendezője, 1987-től 1990-ig főrendezője, később címzetes főrendezője. A rendszerváltás után, a kilencvenes években a Zeneakadémia opera tanszakát is vezette.

Apja Békés István író és műfordító, testvérei Békés Rita és Itala színésznők, felesége pedig Zempléni Mária szoprán opera-énekesnő.

Csak az Operaháznak közel ötven produkciót rendezett, tévés alkotásai között pedig több operafilm is van. Érdemes és kiváló művész kitüntetései után a Kossuth-díjat 1995-ben kapta meg. Békés Andrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Operaház is saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek, 89 évet élt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport