1,5 milliárdért veszi meg az állam a Brinker-gyűjteményt

2015.09.22. 18:45

Megvásárolja a magyar állam Nancy Goodman Brinker korábbi budapesti amerikai nagykövet műgyűjteményét. A nagyrészt 20. századi magyar képekből álló kollekciót a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az erre a célra felújítandó De la Motte-palotában helyezik el a budai Várban.

A kormány Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy gondoskodjon a gyűjtemény megvásárlásához, Magyarországra szállításához és kiállításához szükséges valamennyi forrás biztosításáról - áll a kormányhatározatban.

Az MTI szerint Nancy Goodman Brinker műgyűjteményét 5,5 millió dollárért vásárolja meg a magyar állam.

A kormányhatározat szerint a kollekció kiállításához szükséges logisztikai feladatok végrehajtásáról és állandó kiállításának helyszínéről a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériának kell gondoskodnia.

A megvásárlandó műtárgyak otthonául a budavári Dísz téren található De la Motte-palota szolgál majd, ennek felújítására 500 millió forintot rendelt a kormány; a munkálatokat az épület vagyonkezelője, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ végzi el.

A gyűjtemény kiállításának előkészítésére, állandó bemutatására, fenntartására, hazai és nemzetközi promóciójának fedezetére a kormány 10 éven keresztül, beépülő jelleggel 10 millió forintot fordít majd.

A 150 darabos Brinker-gyűjteményben Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Vaszary János és a Nyolcak csoport több tagjának vásznai éppúgy megtalálhatók, mint Aba-Novák Vilmos, Gábor Jenő képei, Berény Róbert kubista csendéletei, Nemes-Lampérth József tájképei és Szobotka Imre konstruktivista munkái. A kollekcióban kortárs alkotók festményei is megtalálhatók, mások mellett Fehér László Brigádkirándulás című, 1979-ben készült, nagyméretű, fotórealista pannója is.