55 millióért kelt el Berény Róbert lappangó festménye

2015.10.05. 18:46
Berény Róbert újabb jelentős alkotása került kalapács alá, ezúttal a korai fauve korszakából.

55 millió forintos áron kelt el Berény Róbert Monacói tengerpart című képe. A kép különlegessége, hogy Berény munkásságának egy korai szakaszából származó festményről van szó, amit Párizsba költözését követő második évben festett azt követően, hogy a Matisse által vezetett radikális csoport, azaz a fauve-ok jelentős hatást gyakoroltak festészetére. Berény Matisse-szal és Picassóval ebben az időszakban gyakran találkozott és a párizsi véráramba bekerülve rendszeresen találkozott olyan festők képeivel és szemléletével a fent említett festőkön kívül, mint például Cézanne. 



Barki Gergely, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy a hosszas lappangás után előkerült kép egy budapesti magángyüjtemény része volt azt aukciót megelőzően és előkerülése jelentős előrelépést jelent Berény életművének kutatásában és feldolgozásában. A Monacói tengerpart előkerülésével tizennégyre emelkedett azoknak a festményeknek a száma, amelyek Berény 1905 és 1908 közötti fauve korszaka alatt készültek. 

Berény Róbert az utóbbi időben a hazai műgyűjtőkön kívül jelentős ismeretségre tett szert nemzetközi körökben is, miután az egész világot bejárta Barki Gergely története, amikor a kutató a Stuart Little, kisegér című gyerekeknek szóló mesefilmben meglátta Berény régóta elveszettnek hitt Alvó nő fekete vázával című festményét a film díszleteként egy jelenetben. A kalandos úton hazakerülő festmény végül tavaly decemberben került elárverezésre. A kép kikiáltási ára 34 millió forint volt és a szakértők által becsült 60 millió forintot meghaladva végül 70 millió forintos áron cserélt gazdát. Berény most előkerült alkotásának kikiáltási ára 30 millió forint volt, és 60-80 millióra becsülték.