A Lego-gyár kiakadt a budin lehúzott legókon

2015.10.27. 07:05

Ausztráliában tervez felépíteni legóból valami formabontót a kínai ellenzék legismertebb művésze, Aj Vej-vej, de a dán Lego-gyár nem küld neki egyetlen kockát sem – írja  a Guardian. A művész hiába rendelt többtonnányi legót az Andy Warhol/Aj Vej-vej című kiállításhoz, a népszerű gyerekjáték gyártója – arra hivatkozva, hogy a legó nem lehet eszköze semmilyen politikai üzenetnek – visszautasította a rendelést. 

Ezen viszont Aj Vej-vej akadt ki, és Marcel Duchamp híres, lassan százéves piszoárját idézte válaszul a Lego vezetőségének:

"Everything is awesome "

Ai Weiwei (@aiww) által közzétett fénykép,

Adakozásból jön össze a legó a mesternek

A művész rajongói viszont segíteni akarnak bálványuknak, és tonnaszám küldik neki a legókockákat. Így hamarosan felépülhet a melbourne-i National Gallery of Victoria múzeumba megálmodott képzőművészeti alkotás.

Régen bezzeg nem volt ilyen finnyás a Lego

A történet érdekessége, hogy a dán játékgyárnak tavaly még semmi baja nem volt azzal, hogy Aj Vej-vej legókockákkal politizál: a hírhedt San Franciscó-i Alcatraz börtön padlóján simán kirakhatta legóból a szigorúan titkos dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowden, a kémkedéssel vádolt Chelsea Manning és Nelson Mandela arcképét.
 

Világ kockaművészei, egyesüljetek! 

Nem Aj Vej-vej az első művész, aki bronz vagy agyag helyett kis legókockákból összerakott nagy felületekkel akarja kifejezni gondolatait a nagyvilágról. Két éve például óriási karriert futott be a magát Brick Artistnak, azaz kockaművésznek nevező Nathan Sawaya, akinek a színes legóelemekből összerakott egyiptomi szfinxéből, Nofertitijéből és más munkáiból kiállítás is nyílt a New York-i Times Square-en.