Színházat csinálnak a tanyasi fiatalok

2015.10.29. 14:42

Elindult a KÁVA Kulturális Műhely új színházi projektje, a Szélmalmok, aminek keretében másfél évig drámaórákat és színjátszó foglalkozásokat tartanak a tanyavilág fiataljainak. A Káva kétnapos foglalkozásokat szervez Székkutason, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen havi egyszer, de közben a környék iskoláiban is drámaórákat tartanak majd. A KÁVA korábbi projektjeivel részletesen foglalkoztunk, írtunk az Elveszettek - A hiányzó pillanat című előadásukról, és az Ásó, kapa, nagyharang - Ároktő című filmjüket is megnéztük, és ott voltunk akkor is, amikor paradicsomot dobáltak a Capa-kiállításon

A szervezők és a gyerekek közösen alakítanak és próbálnak olyan előadásokat, amelyek a környéken élők, valamint a tanyasiak problémáiról szólnak. Bemutatják, hogy mik a legnagyobb megpróbáltatások, vágyak és milyenek a hétköznapok. Az elkészült darabokat jövő áprilisban adják elő a három településen és Budapesten.

A programban a helyi általános iskolák felső tagozatos diákjait várják, de nemcsak velük foglalkoznak majd: a havi egy foglalkozás mellett a drámapedagógusok az iskolákban is órákat tartanak. 

A Szélmalmok projektet a szervezők dráma-alapú társadalmi beavatkozásnak szánják. Céljuk, hogy az érintett helyszíneken a helyi gyerekek és civilek bevonásával újrafogalmazzák a tanyavilág  társadalmi jelentését. Közben azt a kérdést kutatva, hogy a fiatalok hogyan vehetnek részt a helyi közösségek önazonosságának meghatározásában.

Nem ez az első ilyen kísérletük: korábban foglalkoztak már az identitás kapcsán Trianonnal és a magyarság történelmi hátterével. Ebből a foglalkozásból lett az Üres lap című darab, az ügynökkérdésre pedig a Jelentésben kerestek közösen válaszokat a gyerekek és a pedagógusok.