A migráns, a kerítés és a szelfibot lettek az év szavai

2016.01.02. 10:28 Módosítva: 2016.01.02. 10:41

A Tinta Könyvkiadó 2009-től minden évben internetes szavazással gyűjti össze az év szavait. Ez a lista azért is jó, mert elég pontosan tárja elénk a mögöttünk hagyott évet. A 2015. évet jellemző szavak listáját a következők vezetik:

migráns, kerítés, szelfibot, szelfi, vasárnapi boltbezárás, menekült, korrupció, migráció, terror, hashtag, kánikula, határzár, de helyet kapott a geci is.
2015-ev-szavai-szofelho

Mint azt Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője és a szavazás kitervelője elmondta, egy-egy évet pontosabban leír az adott évhez tartozó szólista, mint egy százoldalas, akadémikusok által összeállított történelmi monográfia. „De nem csak a mai szavak korfestők. Kimondom ezeket a szavakat: turbán, kaftán, minaret, és máris az oszmán-török korban vagyok. Meghallom a következő kifejezéseket: kitelepítés, békekölcsön, tantusz, sztahanovista, és a Rákosi-korban érzem magam. Az elmúlt éveket pontosan lefestő szavak: 2009: H1N1, 2010: vörösiszap, fülkeforradalom, 2011: végtörlesztés, devizahitel, 2012: QR-kód, táblagép, 2013: rezsicsökkentés, 2014: internetadó."

Kiss szerint az év szavának megszavazásánál a média hatása igen nagy. Amiről sokan és sokat beszélnek, annak van esélye felkerülni a listára.

Ezt bizonyítja az is, hogy a déli határon épült kerítést csak nagyon kevesen látták saját szemükkel, a médiából megismerve mégis ez lett a 2015. év szavainak a listáján a második.

Az elmúlt évekre vonatkozó szavazásokat egyébként nagyon szórakoztató visszanézni. A 2014-es év győztese például a szelfi lett, a második az unortodox, a harmadik pedig a startup. De befért az első tízbe az internetadó, az illiberális, és az ebola is. Ön emlékszik még mi volt 2013-ban? Ha nem, elég csak egy pillantást vetnie az akkori szavazásra, és rögtön kiderül: például rezsicsökkentés, szelfi, táblagép, na meg szegénység, korrupció és hazugság.

Sokan féltik a magyar nyelvet az idegen, főleg az angol szavaktól, de a 2015-ös év szavainak a listáján bizony előkelő helyen szerepel az angol szelfi szó – mint az elmúlt éveben szinte mindig.

Néhány éve volt próbálkozás, hogy ne a szelfit, hanem az önfénykép szót használjuk. A 2013. évi listán még fej-fej mellett állt ez a két szó, de aztán a küzdelmet toronymagasan megnyerte a szelfi

–  mondja Kiss.

A nyelv szavai nincsenek kőbe vésve, szavak minden időben születnek és halnak ki a nyelvből. Természetesen a gyors társadalmi, technikai változások korában a szókincs elemeinek a cseréje felgyorsul. A rendszerváltás is tömegével termelte ki az új kifejezéseket, míg mások, főleg a mezőgazdasághoz, gazdálkodáshoz köthető szavak kihaltak. Egy szótárkészítőnek egyébként pontosa az a feladata, hogy a nyelv folytonos változásait dokumentálja.

„Ha nem volna semmilyen változás a szókincsben, nem kellene új szótárakat szerkeszteni. De nem így van, ezért folyamatosan leltározni kell a felbukkanó szó-jövevényeket és az új szavak szótáraiba fel kell venni őket, jelentésüket pontosan definiálni kell. Az év szavai szavazás eredményei éppen ebben segítik a szótárszerkesztőket. És ezzel párhuzamosan figyelni kell a szavak kihalását, ha már nem használatos, nagyon homályos, szinte érthetetlen egy-egy szó jelentése, akkor be kell tenni a régi szavak szótárába, és ott kell magyarázni a hajdani szót. Az értelmező szótárakat éppen ezért legalább ötévenként felújítva kellene kiadni.

Az év szava szavazás jó alkalom arra is, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy a magyar nyelv a legnagyobb hungarikum. Nem szűklátókörű vad nyelvművelőként kell védenünk, hanem változásait szeretettel kell figyelnünk, szókincsbeli mozgásait korszerű szótárakban kell rögzítenünk újra meg újra. Mindjobban meg kell értenünk anyanyelvünk belső törvényeit” - mondja Kiss Gábor.

A 2015-ös év szavára ön is szavazhat ezen a linken, és böngészhet az elmúlt évek fontosabb szavai között is.