Online olvasható Anne Frank teljes naplója

2016.01.02. 10:32 Módosítva: 2016.01.02. 10:43

Bár a jogvita még nem zárult le, szabadon hozzáférhetővé tette az interneten Anne Frank naplóját Olivier Ertzscheid, a Nantes-i egyetem kutatója és Isabelle Attard zöldpárti képviselő, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Péntek óta holland eredetiben a teljes napló olvasható ezen a címen

Egy ilyen szövegnél, és egy ilyen szemtanú esetében egyértelmű, hogy csakis a korlátozások nélküli szabad hozzáférésért érdemes küzdeni, mondta  Olivier Ertzscheid.  

A napló eredetileg a holland állam tulajdonát képezi, amely azt az egykori amszterdami rejtekhelyet múzeumként működtető holland Anne Frank Alapítványnak adta tartós kölcsönbe. Az amszterdami alapítvány és a Holland Tudományos Akadémia már korábban bejelentette, hogy 2016-ben a kutatási eredményeiket publikálni fogják a könyvből vett idézetekkel.

A könyv szerzői jogait azonban a baseli székhelyű Anne Frank Alap birtokolja, amit Otto Frank, Anne édesapja alapított. Ők jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha engedélyük nélkül közlik a szöveget. 

Az uniós jog szerint a szerző halála után 70 évvel, 2016. január elsején lejárt a szerzői jogi védelem. Az amszterdami törvényszék kedden úgy döntött: tudományos célokra szabadon idézhetők és publikálhatók szövegrészletek Anne Frank (1929-1945) naplójából. Az állásfoglalása szerint a tudományos kutatás szabadsága előbbre való a szerzői jogoknál.

A bíróság szerint a svájci szervezet nem tudott tartalmi érveket felhozni a publikálás ellen, ráadásul a tudományos kiadvány csak korlátozott mennyiségben használ fel egyenes idézeteket. 

A bíróság ugyanakkor helyben hagyta, hogy a napló szerzői jogi védettsége ne járjon le a szerző halálától számított szokásos 70 év elteltével, hanem csak 2037. január 1-jén, mivel a fennmaradt jegyzetek egy részét először csak 1986-ban publikálták.

A holland törvények értelmében innentől számítva 50 évnek kell eltelnie a védettség megszűnéséig. Anne Frank naplóját első ízben 1947-ben, hollandul tették közzé, azóta több mint 70 nyelvre fordították le.

A zsidó származású német lány, Anne Frank és családja Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Hollandiát a németek 1940 májusában szállták meg. Anne Frank családja 25 hónapig bújkált Amszterdam belvárosában, de valaki feljelentette őket. A családot először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték. 1945 március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. Anne édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, és visszatért Amszterdamba. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg.