Bukhatják a lengyelek az idei Eurovíziót

2016.01.12. 22:19

Az új lengyel jobboldali kormány októberi győzelme óta meglehetősen sikertelenül próbálta belopni magát a demokrácia zabolátlan rajongóinak szívébe, és gyakorlatilag minden hétre jut valami ámokfutás, amitől egy emberként hördül fel a fél kontinens. Az egyik ilyen ügyük a médiatörvény tervezett megreformálása, ami a közszolgálati hírügynökség munkáját és az eddig kereskedelmi alapon működő lengyel közmédiát érintené. A reform óta a Jog és Igazságosság (PiS) párt gyakorlatilag folyamatos harcban áll a szólásszabadságért aggódó politikusokkal és szervezetekkel. Most egy újabb frontvonal rajzolódik ki, ugyanis felmerült, hogy a törvénymódosítások miatt kibukfencezhetnek az Eurovíziós dalversenyből. 

A műsor ugyanis az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) felügyelete alá tartozik, amely már decemberben levélben fejezte ki nemtetszését a lengyel kormány terveivel kapcsolatban. Ebben azt írja a szervezet vezetője, Ingrid Deltenre, hogy a sérthetetlenség és függetlenség megtartásának érdekében a leghatározottabban kéri, hogy ne írják alá a törvénymódosítást. A levél nem nagyon hatotta meg Andrzej Duda elnököt, aki végül múlt hét csütörtökön aláírta a kis médiatörvénynek nevezett jogszabályt.


A dalverseny történéseit követő Oiko Times elég éles hangnemben bírálta a lengyeleket egy tegnapi összefoglalójában. A TVP élére kerülő Jacek Kurski kinevezését azzal kommentálták, hogy így a csatorna egyértelműen a kormány bábja lesz, és félő, hogy egy személyben fogja eldönteni, hogy ki képviselje Lengyelországot a versenyben. Aggodalmukat az is erősíti, hogy a 2014-es verseny győztesét Conchita Wurstot a nyugat kulturális agressziójának megtestesítőjeként nevezte.  

Az Oiko Times véleménye szerint ha az EBU és az EU által is élesen bírált jogszabály miatt nem is gördítenek akadályt a lengyelek eurovíziós indulása elé, minden valószínűség szerint kiszavazzák őket a törvény miatt kibukó országok szavazói. Lengyelország egyetlen mentőövének a hasonló médiatörvényekkel működő Magyarországot nevezték.