Sean Penn: a mexikói kormány életveszélybe sodort

2016.01.16. 08:28 Módosítva: 2016.01.16. 08:29

Amikor kiderült, hogy Sean Penn interjúzott egyet az El Chapónak nevezett, magyarul Köpcösként ismert mexikói drogbáróval, Joaquin Guzmannal, elég sokan vakarták a fejüket. Nem azért, mert Penn újságíróként szerepel, tegye, ha ez a szíve vágya, értékelhető filmet amúgy sem nagyon forgat, a kreativitását viszont érthetően ki kell élnie. Hogy aztán ezek a kalandok (itt írtunk róluk bővebben) hogy sültek el, az más kérdés.

A Köpcössel készített interjú miatt viszont nemcsak Pennt, hanem az azt leközlő Rolling Stone-t is támadják - a színész-rendezőt azért, mert rossz cikket írt, a lapot meg azért, mert az interjú alanyának megengedték, hogy a kész cikkbe belejavítson, ha akar, de nem akart. Arra Penn végképp nem gondolhatott, hogy az interjú egyik folyományaként a Köpcöst elfogják a mexikói hatóságok, és kiadják az amerikaiaknak - Penn végig megfigyelés alatt volt, és ő vezette nyomra a rendőröket.

Az interjúról Penn Charlie Rose-nak, az amerikai tévézés egyik veteránjának nyilatkozott tegnap este, és többek között azt is elmondta, hogy bánja, hogy elkészítette az interjút, mert nem érte el vele azt a célt, amit szeretett volna, azaz azt, hogy az amerikai közéletben elinduljon egy diskurzus arról, hogy hol tart a drogok elleni háború az USA-ban. Ez valóban nem indult el, leginkább amiatt találták meg Pennt, hogy egy többszörös gyilkos drogkereskedővel készített interjút. Erről Pennek ez a véleménye:

Amikor te kapod meg azt az interjúalanyt, akit mindenki szeretne, elkerülhetetlen, hogy zöld szemű szörnyek leselkednek majd rád.

Penn megkérdezte, hogy ezzel a féltékeny újságírókra gondol-e, mire Penn azt mondta, hogy igen. Arról is beszélt, hogy felelőtlennek tartja a mexikói hatóságokat, mert az a kijelentés, hogy az ő nyomát követve értek el Guzmanhoz, Pennt sodorja életveszélybe (a Köpcös kilövési parancsot ad rá bosszúból), ráadásul egy szó sem igaz belőle. 

Ebből semmi nem igaz. Az elfogása előtt hetekkel korábban találkoztunk, egészen pontosan október 2-án (a Köpcöst idén január 8-án fogták el), ráadásul még csak a közelében sem jártunk annak a helynek, ahol rátaláltak a rendőrök. A mexikói kormányt egyszerűen idegesítette, hogy egy civil hamarabb a nyomára bukkant Guzmannak, mint ők. Nem azt mondom, hogy okosabbak vagyunk mint az FBI, a DEA és a mexikói kormány, szerencsénk volt. Volt egy kapcsolatunk, aki összehozta a találkozót.

Ross utána arra kérdezett rá, hogy Penn akkor most azzal vádolja-e a mexikói kormányt, hogy életveszélybe sodorta, és mindezt szándékosan, mire a színész egy határozott igennel felelt. 

A cikkem viszont megbukott, mert nem érte el a célját, és nem arról beszélünk, hogy mit lehet tenni, hogy a drogok elleni háborúban előrelépés történjen, hanem arról, hogy Sean Penn kivel beszélgetett. Szeretném leszögezni még egyszer: a cikk bukás volt.