A párizsi merénylők is láthatók az Iszlám Állam videóján

2016.01.24. 22:34

Az Iszlám Állam vasárnap közzétett egy videót, amin nyolc fegyveres látható, mielőtt csapást mérnek a francia fővárosra. Ez az első olyan film, amiben láthatók a párizsi terrorakciót elkövető merénylők. A videóban lefejezések és további erőszakos jelenetek is láthatók.

A videót a Vocativ deepweb-elemzője fedezte fel a közösségi médiában és az Iszlám Állam internetes fórumain. Az elején Abdelhamid Abaaoud, a 130 emberéletet követelő párizsi merénylet tervezője beszél:

Amíg csak muszlimok vannak a hitetlenek börtöneiben, ölni fogunk benneteket. Ott vagyunk az országotokban és az otthonotokban, hogy megöljünk titeket. Az egészről a politikátok, a háborút vívó politikusok és a kormányok tehetnek. Világszerte az életetekre fogunk törni, akár turistaként utaztok, akár üzleti úton vagytok, akár az otthonotokban alusztok.

Az Öld őket, ahol éred című videó több mint 17 perc hosszú. A tanúsága szerint a filmen látható fegyveresek tudták, hogy ők fogják végrehajtani a párizsi terrorakciót. Több kivégzést is bemutatnak: három foglyukat lefejezik, egyet gépfegyverrel lőnek agyon. Az Iszlám Állam a meggyilkoltakat csak hitehagyottként emlegeti; ők a szokásos narancssárga ruhában láthatók. Az nem világos, hogy a videót hol készíthették.

Az utolsó jelenetben David Cameron brit miniszterelnök látható, amint egy beszédében kijelenti, hogy továbbra is kitart az egység mellett. A beszédre az Iszlám Állam propagandistái a következő feliratot írták: „Aki beáll a hitetlenek közé, a kardunk elé kerül, és szégyenteljes halállal fog halni.”