Benedek
-4 °C
5 °C

Menekültes roadmovie, sci-fi és musical is lesz a Berlinálén

2016.01.29. 22:03 Módosítva: 2016-01-29 22:07:32

A migráció témája lesz a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale főtémája. A fesztiváligazgató, Dieter Kosslick  elmondta, hogy lesz menekültes roadmovie, sci-fi és musical is. Az utóbbi műfajba tartozik a Chi-raq című alkotás, Spike Lee amerikai rendező munkája, a Lüzisztraté című klasszikus görög dráma Chicagóban játszódó aktualizált feldolgozása.

A migráció következményeivel foglalkozik a Berlinale leghosszabb filmje is, Lav Diaz Fülöp-szigeteki független filmes A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Altatódal a szomorú misztériumnak) című 8 órás alkotása, amely a rendező hazájának gyarmatosításáról szól.

A Berlinale a legaktuálisabb migrációs kérdéssel, az európai menekültválsággal egy dokumentumfilm révén foglalkozik versenyprogramjában. Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren) című munkája az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt, megrázóan erős képekkel. (A menekültek sokkoló élményeiről riportot is írtunk a Mad Max világa létezik címmel.)

A fesztivál az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjével nyílik, amelyet versenyen kívül mutatnak be.

Menekültek lesznek a gyakornokok

A fesztivál a filmek mellett egy sor kezdeményezéssel is reagál a menekültválságra, például gyűjtenek pénzt szétszakadt családok egyesítésére, keresnek pártfogókat, akik fejenként négy menedékkérőt vezethetnek be a Berlinale világába, és nemcsak fesztiválvendégként, hanem munkatársként is befogadják a menedékkérőket, menekülteket egy gyakornoki program révén.

Boldogság

Az idei Berlinale másik fő témája a "boldogsághoz fűződő jog kiharcolása" - mondta az igazgató. Ezzel foglalkozik például a nagyjátékfilmes mezőny egyetlen német alkotása, Anne Zohra Nerrached 24 Wochen (24 hét) című drámája. A csak "stabil lelkiállapotú" nézőknek ajánlott alkotásban az a kiinduló helyzet, hogy egy házaspár a második gyermeket várja, és a magzatról a terhesség közepén kiderül, hogy Down-kóros.

A boldogságot keresik a Zjednoczone Stany Milosci (A szerelem egyesült állama) című, 1990-ben játszódó lengyel film alakjai is, akik a rendszerváltás megrázkódtatásával küzdenek. Tomasz Wasilewski rendezése ugyan "nem fog tetszeni az új varsói kormánynak", de az új lengyel filmes nemzedék kiválóságát mutatja - mondta Dieter Kosslick.

A további jellemző tendenciákról szólva kiemelte, hogy a nagyjátékfilmes versenyprogramban öt munkával megjelenő francia filmművészetben érződik egy "új újhullám", amely a mindennapi élet gondjairól mesél "könnyeden".

A filmek fő jellegzetessége, hogy a technológiai változás sebességének ellenhatásaként egyre inkább teret nyer egy ráérős elbeszélésmód.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén 18 alkotás versenyez, további ötöt pedig versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová 21 országból válogattak be filmeket. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje.

Meryl Streep a zsűrielnök

A színésznő negyven éve tartó pályafutása során először zsűrizik filmfesztiválon. A háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő mellett filmcsillagok hosszú sora jelenik meg a Berlinalén:

  • George Clooney
  • Julianne Moore
  • Gérard Depardieu
  • Emma Thomson
  • Jude Law
  • Kirsten Dunst
  • Colin Firth
  • Isabelle Huppert.

A fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg:

  1. Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál
  2. Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.