A visszatérő tarolt a BAFTA-díjátadón

2016.02.15. 00:08

A visszatérő (The Revenant) kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján – írja az MTI. A Királyi Operaház színpadán Tom Cruise jelentette be, hogy A visszatérőé a legjobb filmnek járó elismerés.

Leonardo DiCaprio, A visszatérő főszereplője vehette át a legjobb színészi teljesítményt elismerő –mellesleg megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett – BAFTA-kitüntetést. A film készítője, Alejandro Inarritu kapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

A visszatérőt összesen nyolc BAFTA-díjra jelölték, ebből hatot meg is kapott. A megtörtént eseményeken alapuló dráma kapta a legjobb fényképezés, a legjobb smink és a legjobb hangeffektusok díját is. Az operatőr, Emmanuel Lubezki most kapott harmadszor BAFTÁ-t: a Gravitáció és a Birdman szintén díjat szerzett neki.

A visszatérő a legjobb film díjáért A nagy dobással, a Kémek hídjával, a Carollal és a Spotlight című alkotásokkal versengett. DiCaprio vetélytársai között Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) szerepelt a legjobb férfi főszereplő díjára jelöltek listáján.

A legjobb női főszereplőnek idén Brie Larsont ítélték A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A mellékszereplők mezőnyének versenye brit sikereket hozott: Kate Winslet (Steve Jobs) és Mark Rylance (Kémek hídja) kapta a legjobbaknak járó elismerést.

Winslet Alicia Vikanderrel (Ex Machina), Rooney Marával (Carol), Jennifer Jason Leigh-vel (Aljas nyolcas) és Julie Waltersszel (Brooklyn) versengett, Rylance pedig Benicio del Toro (Sicario – A bérgyilkos), Christian Bale (A nagy dobás), Idris Elba (Beasts of No Nation) és Mark Ruffalo (Spotlight) elől vitte el a díjat.

A legtöbb – kilenc-kilenc – jelölést a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és a Kémek hídja, Steven Spielberg kémthrillere kapta. A Kémek hídja csak Rylance mellékszereplői alakítása miatt kapott BAFTÁ-t, a Carol készítőit és szereplőit nem díjazták.