Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Budapest kihátrált a Fesztiválzenekar mögül

D KOM20150924011
2016.02.26. 08:29

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a főváros 2016-os költségvetésében nem szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar. A Budapest állandó zenekaraként ismert, 1983-ban alapított BFZ-t fenntartó alapítványt 2015-ben még 260 millió forinttal támogatta Budapest, ez csökken a jelenlegi állás szerint nullára. Amióta a főváros 1992-ben beállt a zenekar mögé, nem volt rá példa, hogy azt ne támogassa.

A BFZ igazgatóhelyettese, Erdődy Orsolya szerint továbbra is egyeztetnek a fővárossal a támogatás esetleges visszaállításáról. Mint mondta, bíznak benne, hogy félreértésről van szó, és folytatódhat a város és a zenekar együttműködése. A támogatás megvonásának szerinte semmilyen előjele nem volt, az derült égből villámcsapásként érte őket.

Mindig nagyon jó volt a zenekar kapcsolata a főváros vezetésével, ezért reménykednek benne, hogy a Városház utcában továbbra is úgy tekintenek a BFZ-re, mint egy nemzeti kulturális kincsre, ami turnéival, lemezfelvételeivel külföldön is folyamatosan Budapest presztízsét erősíti. A zenekar március 10-én tart évadnyitó sajtótájékoztatót, ahol remélhetőleg a fővárosi támogatásról is többet megtudhatunk majd - mondta Erdődy.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésről döntő február 17-i ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a vita során a Fesztiválzenekar szóba sem került: a támogatás megvonását egyetlen képviselő se hozta szóba. Az ügyről a költségvetési rendelet tervezetét előterjesztő Főpolgármesteri Hivatalt is megkérdeztük. Azt szerettük volna megtudni, hogy

  • mi volt a támogatás megvonásának az oka,
  • mennyire tekinthető végleges állapotnak a mostani, zajlanak-e tárgyalások a költségvetés ez irányú módosításáról,
  • ha igen, hozzávetőlegesen mekkora összeget kaphat a BFZ,
  • egyeztettek-e a kormánnyal vagy más potenciális, komoly szponzorral, hogy segítsenek a BFZ-nek pótolni a kieső fővárosi támogatást.

Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató írásos válaszában türelmet kért, mert "az ügyben még nincs végleges döntés". Ez megerősíti, hogy zajlik a tárgyalás, és még kaphat pénzt Budapesttől a BFZ.

Ugyanakkor arra, hogy a Magyarország és Budapest egyik vezető kulturális "exportcikkének" számító, a világ legjobb szimfonikus zenekarai között számon tartott, a legnívósabb koncerttermeket megtöltő és a kritika által rendre agyondicsért BFZ miként maradhatott ki a főváros költségvetéséből, nincs hivatalos magyarázat. Ennek hiányában fennáll a gyanú, hogy a furcsa fordulatban szerepet játszhattak Fischer Iván zeneigazgató a kormánnyal szemben erősen kritikus megnyilvánulásai.

A BFZ-t egyébként nem lehet azzal vádolni, hogy kizárólag a fővárosra támaszkodna: tájékoztatásuk szerint a 2016-ra remélt, a tavalyival azonos 260 milliós támogatás a zenekar idei költségvetésének 8,5 százalékát tenné ki.