Albin
0 °C
11 °C

Jogerősen is védetté nyilvánították a Golgotát

2016.03.08. 06:44

Jogerősen is védetté nyilvánították a Munkácsy-trilógia részét képző Golgota című festményt – közölte az MTI szerint a festmény védettségének ügyében első és másodfokon is eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a Magyar Időkkel.

A lap keddi száma szerint a döntés értelmében a festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani, miközben az állam élhet elővásárlási jogával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban jelezte, hogy a képet a jegybank értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, hatmillió dolláros – több mint 1,6 milliárd forintos  vételárért.

A Forster Központ tavaly november 20-i elsőfokú döntésében vette fel a védett műalkotások listájára az amerikai–magyar üzletember, Pákh Imre tulajdonában lévő Golgotát. A védetté nyilvánítás előtt az amerikai–magyar műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a trilógia tulajdonában lévő darabjáért, és többször azt állította, hogy egy orosz vevőjelölt már érdeklődik a festmény iránt – idézte fel a napilap.

Pákh Imre a védetté nyilvánítással összefüggésben korábban hangsúlyozta: továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást. A tavaly őszi döntés után megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, de már akkor úgy nyilatkozott: borítékolható, mi lesz a döntés – a védetté nyilvánításról ugyanis a Forster Központ dönt.