Hercegnő tüntette ki Schilling Árpádot

2016.03.18. 12:10
Margit holland hercegnő Amszterdamban adta át a Krétakör Alapítványnak Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetését, a Princess Margriet Award for Culture elismerést.

Hollandia EU-elnökségére való tekintettel idén Amszterdamban rendezték meg a European Cultural Foundation (Európai Kulturális Alapítvány; ECF) Princess Margriet Award for Culture díjátadó ünnepségét. Az ünnepségen részt vett Margit holland hercegnő, Laurencia holland hercegnő, aki az alapítvány jelenlegi elnöke, Bert Koenders  holland külügyminiszter, Katherine Watson, az alapítvány igazgatója, Chris Dercon a londoni Tate Modern igazgatója, aki az idei díjazottakat megszavazó zsűri egyik tagja volt. Két díjat osztottak ki, az egyiket a Krétakör Alapítvány, és annak vezetője, Schilling Árpád kapta. Az esemény alkalmából egy videóportré is készült Schillingről, amiben több kollégánk is dolgozott, nézzék végig, nem hosszú, alig 9 perc: 

A Krétakör Alapítvány a díjátadón rendelkezésre álló prezentációs lehetőséget átengedte az általuk üzemeltetett Szabadiskola három diákjának: egy erdélyi, egy budapesti és egy miskolci fiatal beszélt a színpadon, arról, hogyan segítette őket a program abban, hogy kisebbségiként magabiztos fiatalokká váljanak. A díjátadón Sárosdi Lilla képviselte Schilling Árpádot és olvasott fel az alapító köszönőleveléből, a díjat Potyondi Linda, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője vette át, Schilling ugyanis a március 15-i tanártüntetés szervezőjeként Budapesten dolgozott, és csak később csatlakozott az ünnepségsorozathoz.

Nagyon fontos számomra ez a díj, mert vissza adta a hitemet abban, hogy létezik európai kultúra, és annak alapja a szolidaritás. A mai Magyarországon ezt ritkán érezzük és különösen nehéz megélnie annak, aki ilyen vagy olyan kisebbséghez tartozik. A nemzeti ünnepünkön én azokkal a tanárokkal érzek együtt, akik megalázónak érzik a lehetetlen körülményeket, amelyek között dolgoznak és akiket nem vesznek komolyan a döntéshozók!

A Krétakör a díjjal járó pénzt az online archívumának fejlesztésére fordítja: az elmúlt 20 év munkája mostantól nyilvánosan kutatható, ingyenesen elérhetünk többezer fotót, újságcikket,

az összes Krétakör-előadás teljes videó felvételét,

Schilling Árpád publikálatlan próbanaplóit, az összes eddig megjelent kritikát, és az előadások szövegkönyveit.

A European Cultural Foundation 1954-es alapítása óta a kultúra elkötelezett támogatója, amely saját hitvallása szerint a nyitott, demokratikus és befogadó Európa elengedhetelen összetevője. A díjat, amelyet Margit holland hercegnő tiszteletére hoztak létre, idén is két díjazott kapta. Az ECF azért választotta  a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Pradot és a Krétakör Alapítványt, mert a szinergiát szeretnék hangsúlyozni Európa két olyan műhelye közt, akik tevékenységükkel a társadalmi részvétel és politikai kísérletezés kritikus tereit teremtik meg a kultúra eszközeivel. 

A zsűri külön kiemelte a Krétakör Alapítvány iskolai és oktatási tevékenységét: “Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat.” - írják indoklásukban. A Krétakör Alapítvány Szabadiskola programja a magyar oktatási rendszer hiányosságaira reagál már harmadik éve. Céljuk, hogy a diákok képesek legyenek közéleti kérdésekről önálló gondolatokat alkotni, és nézetük mellett logikusan érvelni. Íme egy összefoglaló a három éves munkájukról: