Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Van olyan magyar bűvésztrükk, aminek még senki nem fejtette meg a titkát

2016.03.18. 13:58
Magyar bűvészeknek is vannak olyan trükkjei, amiket csodál a világ és még a szakavatott szakmabeliek is értetlenül állnak előtte - tudtuk meg Kelle Botondtól. Az ismert bűvésszel annak apropóján beszélgettünk, hogy a hétvégén rendezik meg Budapesten az Illúzió Mesterei nevű gálát, aminek ő a producere és ahol a hazai bűvész szakma legjobbjai lépnek fel.

Hány profi magyar bűvész van és mennyi amatőr? Egyáltalán: mitől számít profinak valaki bűvészként?

Szerintem Magyarországon jelenleg 35-40 profi bűvész van, akik ebből élnek és rendszeresen pénzért járnak el fellépni, és több ezer amatőr. A bűvészet mostanában nagyon népszerű itthon: iskolákban, vidéki városokban bűvészkörök alakulnak, komoly Youtube csatornák és Facebook csoportok működnek és nagyon sok lelkes fiatal tehetséget látni. Nehéz éles határt húzni amatőrök és profik között és én alapvetően nem is igazán szeretem ezt a felosztást. Szerintem vannak kiváló, világszinten is sikeres profi bűvészeink, és vannak sokan, akik nem hivatásszerűen űzik ezt a mesterséget, de mégis világszínvonalú az amit csinálnak. Ez egy elég zárt világ, amit részben a titkok tartanak össze, mivel mi egymás között tudjuk csak megbeszélni a trükkjeinkkel kapcsolatos kérdéseket, lévén nem szeretnénk leleplezni a titkainkat. 

Több műfajt ismer a közönség, vannak illuzionisták, mentalisták, trükkbűvészek és még sorolhatnánk. Melyik műfaj képviselőjéből van a legtöbb idehaza?

A bűvészet egy nagyon szerteágazó műfaj: a nagyszínpadi illúzióktól a mentalizmuson át a szabadulóművészeten keresztül a gyorsátöltözésig rengeteg mindent magába foglal. Vannak, akik kézügyességi mutatványokat mutatnak egészen közelről néhány nézőnek, mások a színpadon tüntetnek el és jelentetnek meg tárgyakat és megint mások az utcán mutatják be a tudásukat, vagy Youtube videókat készítenek. Sokan nem is tudják elképzelni, hogy mi lehet olyan érdekes a bűvészetben, hogy egy kétórás előadást olyannyira változatossá tegyen, hogy minden egyes műsorszám más oldalát mutassa be a szakmának. Erre nagyon jó példa az Illúzió Mesterei gálaműsor, ahol az ország legjobb bűvészei mutatják meg, hogy milyen a bűvészet a 21. században és hogy mennyire sokrétű tud lenni. Legtöbben talán a néhány embernek közvetlen közelről bemutatható úgynevezett close-up mutatványokat (ilyenek például a kártyatrükkök) kedvelik és művelik.

 Vannak-e olyan trükkök, amelyek egy-egy bűvészhez köthetők, de még nem ismert a titkuk?  

Az Illúzió Mesterei

Az Illúzió Mesterei gálaműsor a MOM Kulturális Központban lesz március 19-én és 20-án. A műsorban szerepel vadonatúj, még sosem látott műsorszámokkal Hajnóczy Soma a bűvészet kétszeres világbajnoka. Fellépnek a kézügyesség és illúziókeltés mesterei: Igor és Ana. Akárcsak Galambos Fecó. És színpadra áll a gondolatolvasás nagymestere: Holcz Gábor, valamint a tehetségkutató tévé showból ismert Badár Tamás.

Ez egy nagyon érdekes kérdés. A bűvészek kialakítottak egy elég hatékony rendszert arra, hogy hogyan védjék meg a trükkjeiket a leleplezéstől, de egyben biztosítsák azt, hogy egyértelmű legyen, ki találta ki és ki adhatja elő. Ugyanis a bűvészek saját maguk által kitalált trükkjeinek védelmére nem igazán nyújt jó védelmet sem a szerzői jog, sem a szabadalom és más létező jogintézmények sem. Részben mivel ezek alkalmazásához részletesen fel kellene fedni a trükkök titkait például a szabadalom megírásánál, ami széles körben hozzáférhető lenne bárki számára. Nagyon sok olyan mutatvány van, aminek nem ismert a pontos megoldása még szakmabeliek előtt sem. Például ott van az Illúzió Mestereiben fellépő Igor pezsgősüveges műsorszáma, ahol a korábbiaktól eltérően nem kendők takarásának segítségével tüntet el és jelentet meg dolgokat, hanem mindenféle takarás nélkül jelentet meg és tüntet el pezsgősüvegeket. Ez egy saját fejlesztésű trükkje, amit rajta kívül senki nem is adhatna elő, még ha tudná a titkát, akkor sem. Mivel a bűvészek szokásjoga alapján ha egy metódust vagy egyedi előadásmódot nem osztottak meg nyilvánosan, vagy árultak szakmai körökben, akkor az alkotóján kívül senki más nem adhatja elő.

Van-e ilyen titkos trükk a magyarok körében? Olyan, amit egy magyar bűvész talált ki, de a világ még nem fejtette meg.

Igen, sok hazai bűvésznek is vannak olyan trükkjei, amit csodál a világ és még a szakavatott szakmabeliek is értetlenül állnak előtte. Ott van Hajnóczy Soma bűvész világbajnoki műsorának az a száma, amikor széttép egy újságot, leejt két papírdarabot a földre, majd előre hajolva megáll a levegőben és visszarepülnek a darabok a kezébe és az újság egyben lesz. De említhetném Badár Tamás Hungary's got Talentben mutatott facebookos trükkjét, amiben egy véletlenszerűen kiválasztott facebbokos kommentelő nevét és az általa megnevezett kártyát jósolta meg rendhagyó módon élőben. 

Meg lehet élni bűvészkedésből idehaza?

Igen. Elég sok nagyon sikeres bűvész van idehaza, akik kizárólag a hazai rendezvénypiacról élnek. De van elég sok hazai bűvész, aki külföldön dolgozik. A magyar bűvészek nagyon keresettek az óceánjáró luxushajókon, de dolgozik hazai bűvész Dubaiban és Las Vegasban is. Illetve vannak, akik itthon és külföldön felváltva dolgoznak: kiutaznak rövidebb külföldi szereplésekre tévé showkba, fesztiválokra, gálaműsorokba, de az év nagy részében a hazai közönséget szórakoztatják. És természetesen mint minden szakmának, a bűvészetnek is megvannak a legsikeresebb hazai képviselői, akik most rendhagyó módon egy műsorban, az Illúzió Mesterei gálában láthatóak a nagyközönség előtt.    

Hány éves kortól érdemes elkezdeni a bűvészkedést? 

A bűvészet azért nagyon különleges műfaj, mert már rögtön az elején sikerélményt ad. Míg mondjuk zenetanulásnál vagy sportban hosszú éveknek kell eltelnie, mire kezd eredménye lenni a befektetett munkának, a bűvészetben léteznek olyan trükkök, amik szinte önműködőek, a kellék dolgozik a bűvészpalánta helyett. Természetesen itt is igaz az, hogy aki igazán komoly szintre akar eljutni, annak sok ezer, tízezer órányi munkát kell belefektetnie a gyakorlásba, viszont folyamatosan tud olyan trükköket mutatni, amivel le tudja nyűgözni a nézőket és az aktuális tudásszintjének megfelelnek ezek a trükkök. Egyszerűbb trükköket már akár 5-6 éves kortól kezdve tudnak tanulni a gyerekek, de igazán komolyan 8-10 éves kortól érdemes elkezdeni foglalkozni a bűvészkedéssel. Ez egy elég komplex műfaj, amihez nagyon sok mindennek össze kell állnia egy gyerekben, hogy elő tudjon adni egy trükköt: egyrészt ki kell, hogy alakuljon teljesen a lehetetlen esemény fogalma, vagyis teljesen el kell, hogy tudja különíteni a képzeletet a valójában lehetséges dolgoktól. Ezen kívül a kéz koordinációnak már tökéletesnek kell lennie, mivel egymással párhuzamosan kell valamit titokban csinálni miközben egy teljesen más dologról beszélek a nézőknek és végül kell, hogy tudjon hazudni. Vagyis meg kell, hogy értse hogy például a szülei, a felnőttek nem tudnak mindent amit ő.

De a bűvészet tanulása egyáltalán nem korfüggő, nagyon sokan tizenéves korban kezdik el, mások felnőtt fejjel, de ismerek olyan kollégát, aki 70 éves kora felett kezdett el bűvészkedni. És szerintem érdemes elkezdeni: nagyon sok mindent fejleszt, szociális készségeket, emberismeretet, pszichológiai érzéket, kézügyességet. Arról nem is beszélve, hogy remekül lehet vele szórakoztatni kollégákat, barátokat. Van is néhány egyszerű, de hatásos trükk, amit bárki meg tud tanulni hétköznapi eszközökkel.