Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szentpétervár mellett épül az orosz Hollywood

2016.03.22. 20:22

Megállapodott a szentpétervári orosz állami filmstúdió és a VTB Development nevű orosz ingatlanfejlesztő, hogy a következő három-négy évben megépítik Oroszország eddigi legnagyobb filmparkját, írta a The Hollywood Reporter alapján az MTI. 

A négymilliárd rubelbe (17 milliárd forint) kerülő beruházás során Szentpétervár mellett húzzák fel az első olyan oroszországi szórakoztatóipari-komplexumot, amelyben filmstúdiók, szállodák, éttermek, konferenciaközpontok és szórakoztatóipari létesítmények is lesznek. A stúdiók némelyikét a turisták is látogathatják majd, mint Hollywoodban.

A Lenfilm Szentpétervár mellett több mint kilenc hektárt vásárolt a filmpark céljára. Ez kétszer akkora terület, mint amiről eredetileg szó volt, amikor egy éve felmerült a létesítmény terve.

A filmes komplexum idegenforgalmi látványosság is lesz, és jó reklám az orosz filmeknek, emellett külföldi stábokat is vonzhat, amelyek ott forgathatják produkcióikat - ismertette Eduard Picsugin, a Lenfilm vezetője.

A befektetőkkel már folynak a tárgyalások, korábban felröppent a hír, hogy a China Film Group is érdeklődik a projekt iránt.

A Lenfilm a legöregebb orosz filmstúdió, hosszú ideig meglehetősen elhanyagolt állapotban volt, ám az új elnök, Fjodor Bondarcsuk rendező-producer kinevezése, 2012 után új életet lehelt a stúdióba.

A VTB banktól származó 50 millió dolláros (14 milliárd forintos) kölcsönből elvégezték a stúdió működő létesítményinek felújítását. A bank egyébként annak az üzleti csoportnak a tagja, amellyel a Lenfilm az új ingatlan-beruházással kapcsolatos szerződést kötötte.