Magyar szórakozóhely kormányzati vegzálásáról készült színdarab New Yorkban

2016.04.08. 06:56

Magyar szórakozóhelyről készített darabot egy New York-i társulat, a The Flea. A leírás szerint a darab "a posztkommunista Budapest egy elhagyott szegeltében létrehozott bárról” szól. A helyet zsidó fiatalok alapítják, akik szeretnék újra megélni zsidóságukat, miután szüleiknek el kellett hagyni vallásukat a holokauszt után.

A darab leírása szerint a helyet végül a magyar kormányzat és az antiszemitizmus betámadja és kikezdi, így végül be kell zárniuk. Az előzetes szerint a dráma arról szól, hogy a fiataloknak egy napjuk van eldönteni, megadják magukat, és bezárják a helyet, vagy kitartanak és megkockáztatják, hogy letartóztatják őket. 

A leírásból egyértelmű tehát, hogy a darab a budapesti Sirály nevű szórakozóhelyről és annak történetéről szól. A színdarab rendezője Danya Taymor, aki egy helyi társulattal viszi színre a darabot. A The Place We Bult című darabot Sarah Gancher írta, aki műveiben azt boncolgatja, hogy a történelem hogyan értini az egyes emberek életét. Műveit a világ sok helyén bemutatták, a Londoni Nemzeti Színházban is, de Budapesten is részt vett is a Negyed6Negyed7 című fesztiválon, valószínűleg innen vitte magával a darab ötletét is.

A bemutató április 25-én lesz, jegyek 20 dollárért kaphatók.

A Sirályt 2012-ben zárták be, az önkormányzat két munkatársa jelent meg egyszer csak a Király utcai szórakozóhelyen két rendőr társaságában, és felszólították a működtetőket, hogy függesszék fel a kereskedelmi tevékenységet.

"Életveszélyesnek nyilvánították most az épületet, de már hat éve ugyanilyen állapotban adták bérbe a Sirálynak" - mondta az Indexnek Schönberger, aki, miután kikísérték a helyről, az azt üzemeltető Marom Klub Egyesületnek a Sirály fölötti irodájában tartózkodott. Hozzátette: "a ház beázás miatt alá van dúcolva, de ugyanakkor a lakókat mégsem költöztetik ki." A hely később újra nyitott, de aztán rövid időn belül ismét bezárt, az épület maga azóta is üresen áll a bulinegyed közepén.