Bors: Kulka magához tért, de csak a szemével tud jelezni

2016.04.15. 09:28 Módosítva: 2016.04.15. 14:46

Kulka János magához tért a műtétje után, de beszélni egyelőre nem tud, ha kérdezik, pislogással válaszol nővérének, dr. Kulka Janinának és a nő lányának, akik minden nap bemennek hozzá az intenzív osztályra - írja a Bors.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a Kossuth-díjas művész kedd délután lett rosszul, rohammentő vitte előbb a Honvéd-kórházba, majd az Országos Idegtudományi Intézetbe, ahol jellemzően stroke-os, agyvérzéses és agyi infarktusos betegeket ápolnak.

A Bors úgy tudja, Kulka a jobb oldali végtagjait, amivel a kórházba szállításakor gondok voltak, mozgatni kezdte, és teljesen tudatánál van, ha kérdezik, pislantással válaszol. Jelezte, hogy megismeri Janinát és az unokahúgát, és azt is, hogy tudja, mi történt vele. A színész felépülésével kapcsolatban számos hír jelent már meg a sajtóban, de csak a következő napokban derül ki, hogy teljesen felépülhet-e, vagy marad esetleg valamilyen probléma, amivel a későbbiekben foglalkozni kell. Ezért kizárólag a családtagok mehetnek be hozzá, és közülük is egyszerre csak egy ember állhat az ágya mellett.

A Borsnak nyilatkozó szakértő szerint stroke és agyvérzés után a tünetmentességtől a súlyos maradandó tünetekig bármi elképzelhető. Súlyos esetben bekövetkezhet végtagbénulás, járásbizonytalanság, az egyensúlyérzés zavara, a beszédkészség vagy beszédértés teljes vagy részleges elvesztése. A beteg sorsa függ attól is, hogy mekkora az agyban elhalt terület, és annak funkcióját át tudja-e venni a többi szövet.

Kulka János családjának a közleménye

A Bors cikkének megjelenése után Kulka János családja az alábbi közleményt juttatta el az Indexhez:

Ezúton köszönjük a sok aggódó és biztató megkeresést, amelyet János és mi is az elmúlt napokban kaptunk. Jánoson kedden este egy életmentő műtétet hajtottak végre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvosai. Állapota jelenleg is súlyos, azonban az elmúlt napokban javulás tapasztalható. A közeljövőben kezelőorvosai hivatalos tájékoztatást nyújtanak betegségével kapcsolatban.

Ezúton jelezzük, hogy a mostani, valamint a korábban kiadott közleményen túl a média irányába a család semmiféle tájékoztatást nem adott; a bulvárban napvilágot látott, a család nyilatkozatára hivatkozó cikkek alaptalanok. Kérjük a sajtó munkatársait, tiszteljék meg Jánost és a nyilvánosságot azzal, hogy kizárólag valós, a hivatalos közleményeken alapuló információt jelentetnek meg.