Eltemették Kertész Imrét

DSZZS20160422028
2016.04.22. 17:14

“A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete, a teendőinknek, amelyeket ránk hagyott a halott. Kertész Imre szövegeit újra és újra kell olvasnunk” – búcsúztatta Esterházy Péter a Nobel-díjas írót péntek délután a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Hozzátette, Kertész nagy magyar író akkor is, ha viszonya a nemzettel "nem volt éppen rózsás és dráma nélküli”.

A 87 éves korában elhunyt író temetésén a családtagok és hozzátartozók mellett politikusok, pályatársak és más művészek is részt vettek. Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval érkezett, de ott volt még például Medgyessy Péter, L. Simon László, Fodor Gábor, Balog Zoltán, illetve Norbert Lammert, a német törvényhozás alsóházának, a Bundestagnak az elnöke is.

“A nyomasztó, kilátástalannak tűnő évtizedeken ő volt a legszabadabb ember, akit ismertem” – mondta Spiró György a búcsúztatójában. “Sötét világban adatott eszmélkednie, lámpásul Thomas Mannt, Nietschét, Camus-t és Kafkát forgatta, az ő segítségükkel lett e sivatag egyre tudatosabban önkéntes száműzöttje. (...) Radikális következtetéseit élvezettel hallgattuk, a legsúlyosabb kérdésekről tűnődött, összerántva a különböző diszciplinák területeit" – folytatta gondolatait.

A temetésen részt vett még többek között Konrád György, Dés László, Heller Ágnes, Koltai Lajos, Schmidt Mária, Marton László, Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, illetve a Nol.hu szerint Nádas Péter, Závada Pál és Ungvári Tamás is. A ravatalnál a Kelemen Kvartett és Kocsis Zoltán, a sírnál Kelemen Barnabás hegedűművész játszott, majd az író özvegye, Kertész Magda beszélt röviden, akinek kérésére a gyászolók többsége egy-egy szál virággal érkezett. Kertész Imre sírja egy ősfás területen található, közvetlenül Thomán István zongoraművész és Major Tamás színművész végső nyughelye mellett, írja az MTI.