Visszatér a tévébe az Erdoganon gúnyolódó német humorista

2016.04.25. 17:51

Májustól visszatér a képernyőre a ZDF neo nevű német országos közszolgálati csatornán futó Neo Magazin Royale című műsorral Jan Böhmermann német komikus, aki ellen Törökország büntetőeljárást kezdeményezett, amiért műsorában Erdogan török elnököt sértegető verset olvasott fel - írja az MTI.

A műsor szerkesztői a Neo Magazine Royale Facebook-oldalán közölték, hogy a program május 12-én kerül ismét adásba. A ZDF egyik szóvivője ezt hétfőn megerősítette és hozzátette, június 2-ig további négy adást terveznek. Jan Böhmermann a műsor március végi adásában olvasta fel a török államfőn gúnyolódó versét. Azt mondta, ezzel az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban.

A verset válasznak szánta arra, hogy az ankarai vezetés kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Erdoganon viccelődő dalát. Április 11-én a berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a német külügyminisztériumhoz, a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását, illetve maga Erdogan is feljelentést tett. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak német kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

A XIX. századból származó jogszabály értelmében akár három év szabadságvesztés is kiszabható. Angela Merkel német kancellár április 15-én bejelentette, hogy kormánya eleget tesz Ankara kérésének, de a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Jelenleg a mainzi ügyészség vizsgálja az ügyet, de a ZDF jogászai szerint Böhmermann nem bűnös. Egy nappal a kancellár bejelentését követően a komikus közölte, egy ideig nem lesz látható a képernyőn.