István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

200 millióval csökkentette a főváros a Fesztiválzenekar támogatását

D MAR20140619006
2016.04.27. 16:44
260 millióról 60 millióra csökkentette a Fesztiválzenekar támogatását a fővárosi közgyűlés. Nem egyeztettek a zenekarral, amely bejelentette, hogy óhatatlanul hangversenyek elmaradásával jár a döntés.

A tavalyihoz képest 200 millió forinttal kevesebbet, 60 millió forintos támogatást kap a Budapesti Fesztiválzenekar a fővárostól az idén - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az elhangzottak szerint a Fővárosi Közgyűlés nyáron, a költségvetés módosításakor visszatérhet a zenekar támogatásának kérdésére.

Az ellenzéki képviselők egy csoportja által benyújtott módosító javaslatot, amely a tavalyi támogatást irányozta elő, a testület elutasította.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a vitában elmondta, hogy a főváros támogatása mellett a BFZ az államtól jelentős, több mint egymilliárd forintos támogatást kap.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a főváros nagyra értékeli a Budapesti Fesztiválzenekar tevékenységét és a támogatással önként vállalt feladatot teljesít az önkormányzat.

Nehéz körülmények között is kiharcoltuk és kicsikartuk legalább ezt a hatvanmilliós támogatást.

A zenekarral nem egyeztettek

A BFZ vezetősége még kedden, a döntés előtt közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésének adott hangot az akkor még tervezett forráselvonásról. "Erről a csökkentésről semmiféle tárgyalást nem folytattunk fővárosi vezetőkkel és nincs tudomásunk arról, hogy ennek következményeiről hatástanulmány készült-e" - írták a közleményben, amelyben jelezték, hogy

ilyen mértékű támogatás-csökkentés óhatatlanul hangversenyek elmaradásával jár. 

"A BFZ 1,150 millió forintos állami támogatásának meghosszabbításáról nemrég aláírtuk szerződésünket az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel, akik több alkalommal kifejezték, hogy nagyra értékelik zenekarunk munkáját. Az idei év tervezésekor a budapesti támogatás meghosszabbításával is számoltunk, annak ilyen mértékű, tárgyalás nélküli csökkentése elfogadhatatlan, méltatlan a világhírű zenekarhoz, amely évtizedek óta Budapestet képviseli az egész világon és itthon is folyamatosan szolgálja Budapest kulturális életét" - írták.

(Borítókép: A Budapesti Fesztiválzenekar Fotó: Marjai János/MTI)