Múzeuma is lesz most már Fekete Györgynek

2016.05.04. 14:18

A csütörtökön megjelenő HVG kormányzati és MMA-s forrásból úgy értesült, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerül a Magyar Építészeti Múzeum. Mint írják a múzeum gyűjteménye a mostani gazdájától, a Forster Központtól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerül át, majd az átadja azt az MMA-nak. Minderről egy várhatóan a napokban napvilágot látó kormánydöntés rendelkezik- írja online kiadásában a HVG.

Ez az első eset, hogy egy muzeális gyűjteménnyel gazdagodik a Fekete György által vezetett szervezet, így nekik is lesz már múzeumuk, bár épülete egyelőre a múzeumnak nincs. Mint megírtuk, kutatóintézete már van az MMA-nak, bár még nem kutatnak semmit, de azt jó sokból csinálják. A kutatóintézet a Budakeszi úti Hild villában lesz, felújítása több, mint 900 millióba fog kerülni, de további 390 milliót kapott az MMA működésre is, az épülő villa őrzésére pedig 59 millió ment el.

A döntés nem előzmény nélküli, Fekete Györgyöt régóta foglalkoztatja az építészeti múzeum, - írja a Hvg. A hányatott sorsú múzeumnak tervezett épület a Ligetben végül nem valósul meg, ezért is karolhatta fel az ügyet Fekete György.

Az építészeti múzeum az egykori Országos Műemléki Felügyelőségen belül jött létre, 1968-ban. 2011 elején még 9 munkatárs működött, jelenleg egy főállású gyűjteményvezető művészettörténész dolgozik a múzeumban, melynek nagy része raktárban van. A gyűjtemény legértékesebb darabjai, nagyjából a gyűjtemény egynegyede 2013 őszétől a Forster Központ Táncsics Mihály utcai aulájában nyertek elhelyezést látványraktár jelleggel. A gyűjtemény fennmaradó része a XI. kerületi telephelyen található. A múzeumnak alapítása óta nincs saját kiállítóhelye, nincs állandó kiállítása.

Pár napja a Tamási Miklós, a Fortepan lelke állt elő azzal a javaslattal, hogy az Építészeti Múzeum költözzön a Déli Pályaudvar épületébe, - bár erre nem sok esély van, hiszen ha a pályaudvart megszüntetik, akkor parkot terveznek a helyén.