Tarlós: Fischer tudta, hogy bizonytalan a Fesztiválzenekar támogatása

2016.05.06. 09:47

Tarlós István már februárban, saját irodájában jelezte Fischer Ivánnak, hogy akadnak bizonytalanságok a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása körül, derül ki a Népszabadság pénteki interjújából. A lap azt követően kérdezte a főpolgármestert, hogy a fővárosi közgyűlés 260 millió forintról 60 millióra csökkentette a Fesztiválzenekar támogatását.

Megmondtam neki, hogy én mindent meg fogok tenni, de probléma van a dolog körül. Itt ült az irodámban. Jeleztem neki, mindent meg fogok tenni, hogy kapjanak pénzt, és végül kaptak, holott volt olyan polgármester, aki ragaszkodott ahhoz, hogy semmit se kapjon a Fesztiválzenekar. Nem hinném, hogy Fischer úr odáig vetemedne, hogy letagadja, hogy itt járt, s tudta, hogy vannak bizonytalanságok a támogatás körül 

– mondta Tarlós, aki szerint a politikának  nincs köze  a döntéshez, amit azzal támasztott alá, hogy Bródy János jubileumi koncertjét ötmillióval támogatta, pedig "politikailag-ideológiailag nincsenek egy platformon". A főpolgármester a 200 milliós csökkentést azzal magyarázta, hogy a hármas metró és az árvízvédelem kiadásai miatt idén nincs akkora mozgásterük, mint tavaly.

Tarlós azt is hozzátette: " A Fesztiválzenekar kimagaslóan a legjobb körülmények között gazdálkodó zenekar, én pedig Budapest működéséért vagyok felelős, s nem azért, hogy fenyegetőzések hatására egyre több pénzt tegyek a Fesztiválzenekar zsebébe. (...) A többi zenekar tudomásul tudta venni, hogy nulla forintot kap. De Fischer úr férfiatlanul hisztérikus viselkedése magyarázatra szorul."

A főpolgármester szerint az sem helyénvaló, hogy  Fischer azzal érvel, hogy a Fesztiválzenekar benne van a világ tíz legjobb zenekarában. "Erről nincs hiteles nyilvántartás, ez szubjektív dolog, olyan, mint amikor összeállítják a világ tíz legjobb futballistájának vagy tíz legszebb nőjének a listáját."

Tarlós egyébként szerdai közleményében azt írta, ha Fischer nem fejezi be a követelőző hisztériát , akkor még a maradék 60 millióra sem számíthat.