Fischer február óta nem is beszélt Tarlóssal

2016.05.07. 11:57

A Népszabadság készített interjút Fischer Iván karmesterrel miután Tarlós István nem csak drasztikusan csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását, de éles kirohanásban meg is fenyegette Fischert, hogy ha nagyon pattog, akkor ennyi pénzt sem kap a zenekar.

Fischer a Népszabadságban arról beszélt, hogy sehol Európában nincs olyan, hogy a kulturális támogatást létszámhoz, nem pedig hasznossághoz igazítják. A The Times szerzője például arról írt, hogy a zenekar jobb hírét vitte a városnak világszerte, mint az összes többi kulturális eseménye együttvéve. Fischer azt is kiemelte, hogy egyáltalán nem úsznak a pénzben, csak hangulatkeltésről van szó.

Pénzre azért van szüksége a zenekarnak, hogy a legtehetségesebb zenészek itthon maradjanak, és ne menjenek el olyan országokba, ahol ezeknek a támogatásoknak a többszörösét kapják hasonló együttesek.

Fischer egyébként kiemeli, hogy elismerés illeti az Orbán-kormányt, hogy eddig annak ellenére is támogatta a zenekart, hogy sok döntésükkel nem ért egyet. A fővárossal van probléma, de reméli, hogy ez később megoldható. Azt is elmondta, hogy februárban már beszélt Tarlóssal, aki elmondta, hogy miért vannak ellenérzések más polgármesterekben Fischerrel kapcsolatban, de erről nem mondott többet azon kívül, hogy azóta nem is beszéltek a polgármesterrel.