Meghalt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész

2016.05.09. 13:38

84 éves korában, súlyos betegség után, elhunyt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész és grafikus, aki a hatvanas években induló hazai neoavantgárd egyik kiemelkedő alakja volt. Halálának hírét a családja hétfőn közölte az MTI-vel.

Deim Pál a Képzőművészeti Főiskolán tanult sokszorosító grafikát (Papp Gyula és Ék Sándor tanítványaként), 1990-től a főiskola címzetes egyetemi tanára, a Szentendrei Artéria Alkotóközösség tagja, 1991-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

Mestereinek Barcsay Jenőt, Gadányi Jenőt és Vajda Lajost vallotta, 1967-es tanulmányútja során pedig, Párizsban és Brüsszelben mélyebben megismerkedett Cézanne, Matisse, Picasso, Francis Bacon és Ben Nicolson művészetével.

Deimet ambivalens korunk szülte, művészete azonban korántsem ambivalens, lényege az egyértelműség, a tiszta képletekben való gondolkodás. Tudjuk, kiktől tanult - maga is megvallotta. Szentendrei művész, mégpedig a szó minden értelmében, szellemét és illetőségét tekintve is. Vállalta is mindazt, amit e név jelent a magyar képzőművészetben. Mestere Barcsay, de szellemi mesterei között ott van Vajda és Korniss is

– írta róla Németh Lajos.

Deim önálló kiállításai a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban nyíltak.

1974-ben megkapta az országos kisplasztikai biennále első díját, négy évvel később a nemzetközi kisplasztikai kiállítás díját, 1985-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1987-ben Pro urbe Szentendre díjat, 1990-ben kiváló művész címet kapott.

1993-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2001-ben Kölcsey Ferenc Millenniumi díjat, 2002-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját, 2003-ban Prima-díjat, 2007-ben a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, két éve pedig a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki. Mindemellett Szentendre díszpolgára is volt, kiemelkedő szerepe volt a szentendrei MűvészetMalom létrejöttében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport