Szilvia
5 °C
16 °C

A hollandiai magyarokat nem a pénz boldogítja

2016.05.31. 06:58

Elkészült a kivándorló magyarokkal foglalkozó Menjek/Maradjak sorozat holland epizódja: a filmet Magyarországon június 9-én a Trafóban vetítik majd először, ahol a film után beszélgetés is lesz a kivándorló magyarokról. Ugyanis az előző részhez hasonlóan, egy komoly kutatás is készült a Hollandiában élő magyarokról, akikről egy csomó érdekes dolog kiderült. (A londoni epizódhoz készült egy kutatás a londoni magyarokról is: ők is jól érzik magukat és nem terveznek hazaköltözni.)

A Hollandiában élő magyarok több mint fele az elmúlt 8 évben érkezett, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, életével elégedett, és az anyagiaknál jobban érdekli az egészség, a család, de még a társadalmi felelősségvállalás is - ezek voltak Tóth-Bos Ágnes pszichológus-kutató főbb következtetései. 

A Hollandiában 13 ezer első generációs migráns él a hivatalos nyilvántartás szerint, 44,5%-uk férfi és 55,5%-uk nő. A kérdőívett 1100-an töltötték ki, akiknek több mint a fele volt 20 és 40 év közötti. A kutatás résztvevőit a magyarországi magyarokkal összehasonlítva kiderül, hogy

  • túlreprezentáltak a felsőfokú végzettségűek (59%),
  • az aktív életkorúak (85%),
  • illetve a fizető állással rendelkezők (79%)
  • és a fővárosból érkezők (45%). 

A kutatásból az is kiderül, hogy a kitöltő magyarok 41%-a már élt korábban külföldön mielőtt Hollandiába költözött volna, illetve 77%-uk párkapcsolatban él. A párkapcsolatban élők 43%-nak nem magyar nemzetiségű a partnere. 

Mi kell a boldogsághoz?

A kint élő magyarok élettel való elégedettsége, és a pillanatnyi boldogságuk mértéke is viszonylag magas. A válaszolók 55%-a teljes mértékben, vagy meglehetősen elégedett az életével, 25%-a inkább elégedett, 18%-a inkább elégedetlen. A kitöltők mindössze 2%-a mondta, hogy teljesen elégedetlen az életével. A boldogsággal és jóléttel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok erős összefüggést mutatnak a nyelvtudással, valamint a foglalkoztatással és a jelen munkájukkal való elégedettséggel is. A munkával és a foglalkoztatási státusszal való elégedettség pedig nagy mértékben együtt jár a Hollandiába való beilleszkedés sikerességével.

Általános sztereotípia, hogy az anyagi előrehaladás érdekében megéri külföldre menni, és ez a boldoggá is tesz. A  kutatás eredményeiből az látszik, hogy a munka megléte önmagában nem boldogít, annak minősége a fontos. Azok, akik úgy gondolják, hogy a végzettségükhöz képest alacsonyabb szintű munkát végeznek, kimutathatóan boldogtalanabbak azokhoz képest, akik a végzettségüknnek megfelelő, vagy annál magasabb szintű munkát végeznek.

A pénz nem fontos, de boldogít

A kérdőív egyik fontos tanulsága, hogy a Gazdagság (anyagi jólét), mint központi érték az utolsók között szerepelt a kitöltők fontossági sorrendjén, egyedül a Hírnév és a Megjelenés (fizikai megjelenés, külső) volt kevésbé fontos a kitöltőknek. Ehelyett az Egészség, Család, és Személyes Növekedés (személyes fejlődés, önmagunk megértése) számít a legfontosabbnak számukra. Minél régebb óta él kint valaki Hollandiában, annál kevésbé fontos neki az anyagi jólét, mint elérendő cél: a pénz egy ponton túl már nem növeli a boldogságérzetet.

A magyar identitás kérdése

Attól még, hogy valaki beilleszkedett a holland kultúrába és mindennapokba, nem veszíti el magyar identitását, sőt, a kisvárosból, faluból érkezőknek (27%) jóval fontosabb a magyar hagyományok és jellegzetességek megtartása, mint a városokból (24%) és a fővárosból (45%) érkezőknek. Hasonló eredményt találunk azoknál, akiknek van gyermeke (40%), azok közvetíteni is akarják számukra a magyar tradíciókat és jellegzetességeket. 

Az identitás és a politikai helyzettel való elégedetlenség is összefügg: akik a pénz miatt költöztek ki, azok elégedetlenebbek az életükkel sok más motivációjú csoporthoz képest (pl. Szakmai előrehaladás; Konkrét lehetőség), de ha a magyarországi politikai, gazdasági, kulturális helyzettel való elégedetlenség miatt hagyták el az országot, akkor alacsonyabb magyar identitást mutattak. 

A Menjek/Maradjak az utóbbi idők egyik legsikeresebb dokumentumfilmes vállalkozása: a Speakeasy Project fiatal filmesei (Imre Loránd Balázs, Józsa László és Hernáth Csaba) egy teljesen kézenfekvő témát dolgoztak fel közérthető módon: a kivándorlást. Előbb a New York-i magyarokkal forgattak egy pilotot, majd a londoni magyarok történetét nézték meg. A téma egyre tovább duzzadt: jelenleg készül egy berlini epizód, és egy hazaköltözős film is, illetve a Menjek/Maradjak holland epizódját június 9-én vetítik majd a Trafóban.  A készülő filmekről Imre Lorand Balázs mesélt nekünk korábban. 

A filmben szerepelnek azok a magyar fiatalok is, akik elsőként indítottak szabaduló szobás vállalkozást Hollandiában, miután úgy látták, a magyar környezet nem kedvez az induló vállalkozásoknak. 

A holland epizódot is hamarosan meg lehet majd nézni az Indafilmen, addig is bemelegítésként íme a londoni rész:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?