Még többeket díjaz Törőcsik Mari

Átadták a Törőcsik Mari-ösztöndíjat

2016.06.01. 18:17
Úgy volt, hogy csak egy színészhallgató nyerheti el a Törőcsik Mari-ösztöndíjat, de a névadó kérésére a minisztérium módosította a pályázati kiírást, így jövőre két fiatal színész kap havi 100-100 ezer forintot – tudta meg az Index.

A Törőcsik Mari nyolcvanadik születésnapja tiszteletére rendezett tavalyi gálán jelentették be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghirdeti a Törőcsik Mari-ösztöndíjat. Akkor még úgy volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy legalább másodéves színészhallgatóját havi 200 ezer forinttal fognak támogatni. A díjátadón viszont már csak havi 100 ezer forintos apanázsról szóltak a hírek – viszont egy helyett két színinövendéket díjaztak.

A minisztériumban kérdésünkre elmondták, a pályázat „a névadó kérésére került módosításra. Az eredeti kiírással ellentétben valóban felére csökkent az ösztöndíj összege, azért, hogy ne egy, hanem – a névadó kérésére – kettő pályázó részesülhessen az ösztöndíjban.” Hozzátették: a pályázati felhívást „a tervezettek szerint” a következő tanévre is meghirdetik. Tavaly még úgy tűnt, hogy az ösztöndíj két évre szól, de a minisztérium szerint csak nem fogalmazott egyértelműen a pályázati kiírás, és valójában csak azért szerepelt benne, hogy a díjat a „a 2016. és 2017. naptári években” folyósítják, mert a tanév mindkettőt érinti.

Törőcsik Mari az Indexnek elmondta:

A minisztérium nem szólt bele, hogyan csináljam ezt az egészet,

csak arról van szó, hogy korábban máshogy gondoltam. De Zsámbéki Gábor rendező, aki nagyon jó barátom és akit nagyon tisztelek, meggyőzött, jobb, ha ketten kapnak ösztöndíjat, és egy embernek amúgy is túl sok lenne ekkora összeg. Igaza van, most már én is így tartom helyesnek, a minisztérium pedig elfogadta a kérésemet.”

Az elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Törőcsik Mari közösen adták át, Balog szavaival „olyan növendékeknek, akiknek szükségük van erre a segítségre ahhoz, hogy valóban csak a hivatásra, a szakmára tudjanak koncentrálni”. Bár a kétszeres Kossuth-díjas színésznő az elmúlt időszakban egészségi állapota miatt nem nagyon vett részt hasonló eseményen, a díjátadóra eljött.

Az ösztöndíjat Józsa Bettina és Vizi Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vehették át. Józsa Bettina másodéves az egyetemen, Novák Eszter és Selmeczi György zenész színészosztályába jár, Vizi Dávid pedig harmadéves Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor színészosztályában.

Törőcsik a díjátadón azt mondta, nagyon örül neki, hogy a minisztérium a születésnapján nem a megszokott módon kedveskedett neki – „nem kitűzött egy kitüntetést” –, hanem egy róla elnevezett pályázattal. „Ennél nagyobb ajándékot nem kaphattam, ennél nagyobb bókot nem kaphattam, ennél nagyobb kitüntetést nem kaphattam” – mondta. 

Kérdésünkre hozzátette: „Nem arról van szó, hogy én csak a nevemet adhattam valamihez, hanem tényleg mindenről én dönthettem, és

ez nagyvonalú gesztus a minisztérium részéről.”

A pályázati kiírásra egyébként 13 pályázat érkezett, amelyek közül a Törőcsik Mari által felkért három tagú bizottság választotta ki a nyertes hallgatókat. És bár sem az MTI, sem a pályázati kiírás nem nevezi meg a bizottság tagjait (utóbbi csak annyit, hogy munkájukért nem jár fizetség), a tavalyi gálán elhangzottak szerint ők Jordán Tamás és Zsótér Sándor rendezők, valamint ifj. Vidnyánszky Attila színész-rendező (a Nemzeti Színház igazgatójának fia) voltak.

Ne maradjon le semmiről!