Rowlingnak elege van a rasszista kommentekből

2016.06.06. 11:59

Színházi adaptációban folytatódik Harry Potter története, Hermione Granger szerepét pedig egy fekete bőrű színésznő kapta, amit sokan rosszul fogadtak. JK Rowling, a könyvek szerzője pedig  a The Observernek adott interjúban fejezte ki frusztrációját a negatív vélemények miatt. Elmondása szerint számított a szélsőséges online reakciókra és úgy döntött nem fogja ezzel stresszelni magát. Az Oliver-díjas Noma Dumezweni azért kapta meg a szerepet, mert ő volt rá a legalkalmasabb, semmilyen más szempont nem volt kiválasztása a során.

A kritikusok szerint a könyvekben olvasható leírások alapján elképzelhetetlen, hogy Hermione bőrszíne ne fehér legyen, Rowling viszont ragaszkodik hozzá, hogy a szem- és hajszínén kívül soha nem határozta meg, hogy a karakternek milyen színű a bőre.

A darab rendezője, John Tiffany szerint sokan nem tudják elfogadni, hogy egy történetnek színesbőrű főhőse is lehet.

Az internetes reakciók csak megerősítették Rowlingot abban, hogy kiálljon a szereposztási döntés mellett.

A hírek alapján úgy tűnik, hogy a rosszállók nem tesznek keresztbe a darabnak, amire 175 ezer jegyet adtak el 24 óra leforgása alatt. Ezzel valószínűleg az év legnagyobb színházi eseménye lesz Angliában a Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az Elátkozott Gyermek).

A darabot Rowling ötletei alapján Jack Thorne írta a bemutató július végén lesz, Londonban. A történetről csak néhány részlet ismert: 19 évvel a 7. könyv eseményei után Harry aurorként dolgozik a Mágiaügyi Minisztériumban és egészen hétköznapi életét élnek feleségével, Ginny Weasley-vel. A problémák viszont akkor kezdődnek, mikör középső fiúk, Albus Perselus Potter bekerül a Roxfortba, olyan sötét titkokba keveredik, hogy édesapjának kell megmentenie.

Ne maradjon le semmiről!