Betiltotta a muszlim úszódresszt egy német város

2016.06.09. 23:41

Betiltotta muszlim nők uszódresszét egy Regensburghoz közeli kisváros. A burqini az egész testet takarja, így megfelel a vallási előírásoknak, a német nőket azonban zavarta a nekik szokatlan ruha.

A tiltásra egy csak női látogatókat fogadó nap után került sor, amikor egy fiatal muszlim nő burqiniben úszott és vízi-aerobikozott a medencében. Ez valamiért kiverte a biztosítékot a női közönségben. A panaszok után a városvezetés úgy döntött, feltétlenül hivatalos tiltással kell élniük a „nem tipikus” dressz miatt.

Számomra felfoghatatlan, hogy miért szükséges egész testet fedő burqinit viselni egy női napon

– értetlenkedett Heinz Kieschle Neutraubling polgármestere.  A kitiltást azzal indokolta, hogy az uszodát közpénzből üzemeltetik, és nem lenne értelme egyes vallásoknak olyan külön engedményeket tenni, amelyek zavarják a többi látogatót. „Ez ellentmond az integráció és a kölcsönös megértés alapelveinek is” – mondta a megértésre ezek szerint nagy hangsúlyt helyező városvezető. A polgármester arról is beszélt, hogy tudomása szerint egyes menekültek fehérneműben akartak úszni, de ezt cáfolták az úszómesterek.

Az új rendelet „csak általánosan szokásos megjelenést” enged meg az uszodában. Az érintett nő azóta nem próbált meg visszatérni az uszodába.

A helyi tiltás országos vitákat keltett, többen a visszavonását sürgetik, úgy vélik, hogy az a vallási szabadság alapvető emberi jogát sérti – írja a The Local német kiadása.