Nem keresi tovább a rendőrség a százmilliós Csontváry-festményt

2016.06.14. 09:01
Két festmény tűnt el 2014-ben a debreceni Modemből 134 millió forint értékben, de a rendőrség megszüntette a nyomozást anélkül, hogy a tettesek előkerültek volna - írja a Bors.

A debreceni Modem Művészeti Központból 2014-ben tűnt el Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festménye és Nemes Lampérth József Táj című tusrajza. A műveket Antal Péter műgyűjtő,  adta letétbe a múzeumnak. A két eltűnt képpel kapcsolatban 2014 áprilisában indult rendőrségi nyomozás, de mivel másfél év után sem lett eredménye, a város közgyűlése 134 millió forintot utalt át a gyűjtőnek.

Az összeget a város a biztosítótól szerettte volna megkapni, a biztosító azonban azt mondta, leltárhiányból eredő kárról van szó, amire nem terjedt ki a szerződés. A város felmentette ügyvezetői tisztségéből Kukla Krisztiánt, a Modem Kft. vezetőjét, mert a képviselők szerint felelősség terhelte a történtek miatt. Valamivel később a Modem is megszűnt, pontosabban betagozódott a Déri Múzeumba.

A Bors most, több mint két évvel a képek eltűnése után azt írja: a rendőrség a közelmúltban megszüntette a nyomozást, pedig a tettesek azóta sem kerültek elő. A lap szerint Varga Zoltán DK-s képviselő az eset miatt felháborodva hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a képek eltűnése miatt, de a rendőrség ezt is elutasította. "A Modem akkori igazgatóját gondatlanság miatt azóta elbocsátották, de képtelenség, hogy nem tudják kideríteni, hová tűntek el a képek. A rendőrség sem foglalkozik tovább az üggyel. Pedig valakinek a falán ott lóg, de az is lehet, hogy már kivitték őket az országból" – mondta Varga Zoltán a Borsnak.

Ne maradjon le semmiről!