Faképnél hagyta a nyitóelőadás karmestere a Bayreuthi Játékokat

2016.06.30. 19:47
A próbák kellős közepén hagyta faképnél a Bayreuthi Ünnepi Játékokat a nyitóelőadás karmestere. Andris Nelsons arra hivatkozik, hogy feloldhatatlan ellentétei támadtak a fesztivál vezetésével.

„A különböző ügyekben megmutatkozó eltérő felfogás olyan légkör kialakulásához vezetett, amely egyik fél számára sem volt kellemes” – ez a semmitmondó hivatalos közlemény, a  helyi lapok szerint Nelsons (ő egyébként a lipcsei Gewandhaus zenekarának és a Bostoni Szimfonikusoknak a művészeti vezetője) Christian Thielemann intendással veszett össze, de a megszigorított biztonsági szabályok is benne lehettek a konfliktusban.

A Parsifalt a július 25-i megnyitón bemutatják be a program szerint. A Richard Wagner által 1876-ban alapított fesztivál a Wagner-rajongók nagy találkozója, ott tolong rajta a német elit színe-java is. Az operarajongó Angela Merkel is Bayreuth törzslátogatójának számít, de idén az egyéb teendői miatt hiányozni fog – írja az MTI.

A fesztiváligazgató Katharina Wagner Richard Wagner unokája, de  az elmúlt napokban neki sem sikerült maradásra bírnia a lett karmestert.