Varga Benedek lett a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

2016.07.01. 11:23

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a főigazgatói kinevezés átadásán elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a magyar nemzeti önismeret egyik legfontosabb intézménye, az ország első számú múzeuma, ezért az új főigazgatótól nem egyszerűen az intézmény vezetését várják.

Az MNM-nek a hazai múzeumi életben vezető szerepet kell játszania, a látogatókkal, a nemzeti közösséggel szoros kapcsolatot tartania, a világ magyarságához és a turistákhoz egyaránt szólnia, a kutatásra és a múzeumpedagógiára mind figyelmet fordítania.

Az új igazgató szerint a mai múzeumoknak reagálniuk kell a 21. századi közönség igényeire és egyszerre kell szolgálniuk a kulturális rekreációt, és bemutatni a legújabb tudományos eredményeket. Azt is megjegyezte, hogy tavaly 9,7 millióan látogattak el magyar múzeumokba, többen, mint ahányan a magyar színházakba vagy magyar filmek vetítéseire. Ez az érdeklődés márpedig felelősséget is jelent a múzeumok számára.

Egy múzeum mindig szellemi alkotás, nemcsak az igazgatók, hanem a benne dolgozók együttes szellemi alkotása.

Varga Benedek 1989-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg diplomáját történelem–levéltár szakon, majd nemzetközi ösztöndíjjal folytatott tanulmányokat Londonban, Cambridge-ben és Wolfenbüttelben. Ezt követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársa, 2008-tól főigazgatója lett. Vezetése alatt az intézmény 2011-ben elnyerte az Év múzeuma címet. Széles körű nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően számos szakmai társaság munkájában vett részt, 2015 januárjától az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. (MTI)