Nemzetközi perrel fenyegetik az államot a Golgota-perben

2016.07.08. 09:00
A Forster Központ jogi képviselőjének felkészületlensége miatt elnapolták a Munkácsy-festmény bírósági tárgyalását.

Az amerikai magyar műgyűjtő, Pákh Imre azután fordult bírósághoz, hogy a magyar állam védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét, azután, hogy nem sikerült megegyeznie a tulajdonossal a vételárról.

Pákh kilencmillió dollárt kért a képért, az állam azonban csak hatmilliót ajánlott érte, és a műgyűjtő szerint miután ezen az áron nem akarta eladni a festményt, a kormány módosította az örökségvédelmi törvényt, a Golgotát pedig védettnek nyilvánította. Pákh ügyvédje, Holló Gábor a Népszabadságnak azt mondta: "A védetté nyilvánítás mint eszköz értelmezhető annak eléréséhez, hogy az állam a tulajdonost az általa meghatározott eladási árra kényszerítse." Az ügyvéd szerint akár nemzetközi pert is indíthatnának a magyar állam ellen.

Az üzletember és szakértője arra hivatkoznak, hogy a kép 2004-ben került Pákh tulajdonába, és az örökségvédelmi törvény akkori rendelkezése szerint nem lehet védetté nyilvánítani a visszaviteli kötelezettség alá eső képeket, mint a Golgota, amely letétként került Magyarországra 1991-ben.

A per első tárgyalását csütörtökön tartották volna, ám a Forster Központ jogi képviselője arra hivatkozott, hogy csak előző nap bízták meg az üggyel, és nem volt ideje átnézni a periratokat. Pákh ügyvédje szerint az időhúzási szándék nyilvánvaló, a bíróság mégis úgy döntött, hogy a tárgyalást elnapolják, és a per szeptemberben folytatódhat. Addig is a Golgota letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban.