Megnyitják a római Colosseum arénáját

2016.07.12. 15:10

Egyelőre kísérleti jelleggel ugyan, de megnyitják a látogatók előtt a római Colosseum arénáját, írja az MTI. Az aréna július 15-én, pénteken nyílik, és október végéig lesz bejárható.

A félórás vezetések során egyszerre legfeljebb ötven fő tartózkodhat majd odabent. A belépő ugyanannyiba kerül majd, mintha a látogató a Colosseum valamelyik másik részébe váltaná meg a jegyét. Ez 12 eurót, azaz kb. 3800 forintot jelent.

A látogatók külön kapun léphetnek majd az arénába, ugyanazon az útvonalon, amelyiken az egykori gladiátorok is. Az aréna megnyitásának egyik célja, hogy a Colosseum egy eddig nem látogatható pontját is bejárhassák a turisták, a másik pedig, hogy felszámolják a műemlék előtt egész évben kígyózó sorokat.

A megnyitott aréna azoknak kedvez majd, akik nem akarnak órákat tölteni a Colosseumban. Ha a félórás bejárás után mégis meggondolnák magukat, egy újabb belépő megváltásával az amfiteátrum többi részét is felkereshetik.

Az arénát fedő padlózatot a 19. század végén eltávolították, hogy a színpad alatti részt feltárhassák. Egyelőre csupán az aréna egy részét fedték le ideiglenes padlózattal, a tervezett teljes rekonstrukció 18,5 millió euróba fog kerülni.

A a római Colosseumut csak tavaly 6,5 millióan keresték fel, amivel a világ második legnépszerűbb szabadtéri régészeti emléke a kínai nagy fal után.