Laura, Alida
15 °C
32 °C

Elvesztette a pert a kirúgott színházigazgató

D VAJ20160610005
2016.07.14. 10:20

Kártérítési pert indított a Miskolci Színház tavaly menesztett igazgatója, Kiss Csaba, ám elbukta azt, - tette közzé saját maga." "Ma elvesztettem a pert. Nem lepett meg. Április óta váratlan dolgok történtek" - írta a volt színházigazgató.

Úgynevezett biztatási kártérítésről van szó, miután menesztését követően Szabó Máté megbízott ügyvezető személyes egyeztetés nélkül kivette a 2015/2016-os évad kész műsortervéből azt a két előadást, amelyet rendezőként Kiss jegyzett volna. A felperes szerint márciusban már lényegében minden színháznak összeállt az évadterve, így neki esélye sem maradt, hogy a következő 8-10 hónapban rendezőként másutt munkát vállalhasson, írja a Színház.hu.

De igazából nem ez keserít – hanem, hogy milyen gyorsan semmivé lett három év munkája. Nézem a jövő évadot – elszerződik Rusznyák András, Ullmann Mónika, Dénes Viktor, Szabó Irén, Pásztor Pál, a miskolci balettől Tokaji Rita, Szabó Levente, elmegy a balettmester, Sterbinszky László is. Jövőre már nem rendez Zsótér Sándor, Kesselyák Gergely, Kulcsár Noémi – a színház gyakorlatilag az igazgató és három főrendező megélhetési terepe lett, évi két-két rendezéssel. Nincsenek fiatalok, új nevek. Szürke, arctalan műsorterv" - fogalmaz Kiss Csaba levelében.

A Miskolci Nemzeti Színház élére azért kellett új igazgatót választani, mert a város közgyűlése március 18-án azonnali hatállyal felmentette tisztségéből a korábbi vezetőt, Kiss Csabát. Kiss Csaba akkor azt nyilatkozta, értetlenül áll a döntés előtt, mivel a színház kitűnő eredményeket produkál, az ország egyik legjobban működő intézménye. A polgármesterrel folytatott megbeszélésen is hangsúlyozta: 134 ezer jegyet adnak el évente, 600 előadásuk van egy évadban, és a gyerekprogramoktól kezdve a háttérbeszélgetéseken és nagyszínházi produkciókon át minden területen teltházzal működnek. A dolog érdekessége, hogy Kiss elődjét, Halasi Imrét is Kriza Ákos menesztette annak idején. A Miskolci Színház egyébként a legnézettebb vidéki színház.