A Katona József Színház alapítója életműdíjat kap

2016.07.25. 10:59
Székely Gábor volt a Nemzeti Színház főrendezője, a Katona és az Új Színház igazgatója, ma a Színművészeti Egyetemen tanít.

2016-ban Székely Gábor rendező kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A díjat szeptember 21-én veszi át a Budapest Bábszínházban, a Kritikusdíj-átadó gálaesten.

A Színházi Kritikusok Céhe negyvenhárom éves szervezet, de csak hatodszor ad át életműdíjat egy olyan "a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek", aki "sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, s hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához" - olvasható a Céh közleményében.

Az életműdíjat bár egyszerre adják át az évad legjobbjait díjazó Színikritikusok Díjával, de az odaítélésről külön, egy- vagy kétfordulós titkos szavazással dönt a szervezet tagsága. Hogy kik kapják a Színikritikusok Díját, az csak a gálán derül ki, amelyen egyébként a Színházi Dramaturgok Céhe is részt vesz, ők a legjobb új magyar színpadi szöveget tüntetik ki.

Az életműdíjat először 2011-ben adták át a kritikusok, Törőcsik Marinak, azóta pedig Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás és Molnár Piroska kapott elismerést.

„Székely Gábor a színházi szakmában megingathatatlan tekintély, morális etalon, igazodási pont. Aki vele dolgozik, aki vonzáskörébe kerül, az úgy érezheti, hogy mellette biztonságban van, mert Székely tiszteletben tartja a másikat, s azt mondja, amit gondol, és azt teszi, amit mond. Önazonos művész és önazonos ember” – írja laudációjában Nánay István kritikus.

Székely Gábor Major Tamás színházrendező szakos tanítványaként végzett a színművészeti főiskolán 1968-ban. A szolnoki színház rendezőjeként és igazgatójaként, a Nemzeti Színház főrendezőjeként, a Katona József Színház alapító igazgatójaként, majd az Új Színház igazgatójaként fűződnek hozzá jelentős színházi korszakok és teljesítmények. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán (később: Egyetemen) 1973 óta tanít, három színészosztályt és négy színházrendezői osztályt vitt végig, 2001 és 2006 között az intézmény rektoraként. Lezárt rendezői pályájáról és pedagógusi munkásságáról idén jelent meg A második életmű – Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája című kötet.

Ne maradjon le semmiről!