A kraft sör az új kézműves sör

2016.08.12. 16:08

A Monyo Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásával idén megalakult a Főzdepark, ami Magyarországon egyedülálló módon egy ipari parkon belül található négy kisüzemi kraft sörfőzde társulása, áll a főzdék közleményében.

Németh Anti, a Monyo egyik sörfőzője elmondta, tudatosan használják a kraft kifejezést, amit az eredeti amerikai craft beerből honosítottak. Németh (akivel az úgynevezett sörforradalom elején az Index szerkesztőségében lefőztük az első, nagy sikerű "Ez nem egy IPA" sört) szerint mára a sok gagyi termékkel lejáratták a sokáig divatos kézműves sör kifejezést, ezért ezen belül egy új kategóriát szeretnének létrehozni,

ami valóban a minőségi, kézműves sört jelenti: ez lenne a kraft.

Ahhoz, hogy egy sör ilyen minősítést kapjon, számos minőségi feltételnek kell megfelelni, ilyen például az eltarthatóság, az évente (legalább két új sörrel) bővülő szortiment, vagy a nem gagyi palackok.

A Főzdeparkban négy főzde lépett kvázi szövetségre: inkább segítik egymást, mint versenyeznek. A közös ötletek, beszerzés, raktározás-kiszállítási lehetőségek, közös saját fesztivál hatékonyabbá teszi a működést.

Az első KRAFT sörfesztivált augusztus 19-21-én rendezik az M47 Főzdeparkban, Kőbányán. A kerítésen belüli főzdék mellett jelen lesz még a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. Ez nem biznisz, nem üzleti fesztivál, nincs belépő, nincs pénzért pohár, csak találkozni, sörözgetni szeretnének a sörfőzőkkel, fogyasztókkal.