Dörner György és Bodó Viktor is lehet az Újszínház igazgatója

2016.08.17. 10:37

Augusztus utolsó napján dönt a fővárosi közgyűlés arról, ki vezeti majd január 1-jétől a Tháliát, valamint február 1-jétől az Újszínházat meg a Madáchot. A Népszabadság úgy tudja, az Újszínház szakmai bizottsága négy jelöltet is alkalmasnak talált az igazgatói posztra, Bodó Viktort, Hargitai Ivánt, Radó Denise-t és az eddigi igazgatót, Dörner Györgyöt, elég nagy tehát a szórás az igazgatói posztra egyébként tizenketten pályáztak, a több ízben emlegetett Németh Kristóf azonban végül nem.

Dörner György ugyanakkor érdekes módon a Thália színház igazgatói posztjára is pályázott. A Népszabadság szerint Dörner állítólag szinte ugyanazt az elképzeléssel jelentkezett oda, mint az Újszínházra mivel állítólag úgy érzi, kinőtték a Paulay Ede utcai épületet. Ez azért is furcsa kijelentés, mert Dörner az elmúlt öt évben nem tudta megtölteni a Újszínházat, hiába a radikális koncepcióváltás, és a nemzeti, sőt sokak által szélsőjobboldalinak tartott vonal, alig volt olyan előadás, amit telt házzal játszottak volna. A Tháliára természetesen a mostani vezető, Kálomista Gábor is beadta a pályázatot. 

Az Új Színház (mai nevén Újszínház) az egyik első színház volt, aminek a működésébe a Tarlós István vezette önkormányzat erősen beleszólt. Annak ellenére, hogy a szakmai bizottság többségében az addigi igazgató, Márta István újbóli kinevezését javasolta 2011-ben, két szavazatot a grémium hivatalnok tagjaitól (a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy-egy küldöttje) Dörner is kapott, aki pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg. Éppen ezért Dörner kinevezése nem volt minden botránytól mentes, még tüntetés is volt ellene.

Bár Dörner igazgatósága eleinte pocsék számokat produkált, a színház mostanra elérte a 80 százalékos látogatottságot. A legnézettebb darab egy Wass Albert-mű, A funtineli boszorkány volt, ami telt házzal futott.

A Madách Színházra egy pályázat érkezett, az eddigi direktoré, Szirtes Tamás, így valószínűleg ő vezeti tovább a Madáchot.